Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to klasyczne danie, które łączy delikatne mięso z aksamitnym, aromatycznym sosem. To świetny wybór na elegancki obiad, który nie jest trudny do przygotowania.
![]()
Składniki:
1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok 200g świeżych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki lub maślaki)
300 ml bulionu
100ml słodkiej śmietanki kremówki 36%
1 łyżka mąki pszennej
Przyprawy: sól, pieprz, chilli
ok 2 łyżki masła do smażenia (najlepiej klarowanego)
1 łyżka siekanej natki pietruszki
Świeże grzyby myjemy i kroimy w grube plastry.
![]()
Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt cienkie plastry.
![]()
Mięso rozpłaszczamy delikatnie dłonią. Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem.
![]()
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano.
![]()
Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na tym samym tłuszczu szklimy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek, mieszamy.
![]()
Następnie dokładamy grzyby i smażymy całość przez 2-3 minuty ciągle mieszając.
![]()
Na patelnie wlewamy bulion, zagotowujemy.
![]()
Całość dusimy często mieszając przez około 10 minut. Po tym czasie do śmietanki dodajemy łyżkę mąki pszennej i 2 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy na patelnie, mieszamy.
![]()
Dodajemy mięso i całość dusimy na małym ogniu przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
![]()
Na koniec doprawiamy danie do smaku solą, pieprzem oraz chilli i posypujemy siekaną natką pietruszki.
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady!
Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie!