Ciasto wulkan
Proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo efektowne i smaczne ciasto czekoladowe z kremem budyniowym. Polecam!
![]()
Składniki:
- Krem budyniowy:
600 ml mleka
120 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
60g maki ziemniaczanej
50g masła
- Ciasto:
4 jajka
150 g cukru
300 g maki pszennej tortowej
szczypta soli
30 g kakao
75 ml oleju
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml mleka
- Dodatkowo:
50g gorzkiej i 50g białej czekolady – do polania ciasta
Przygotowujemy krem budyniowy. Do miseczki wlewamy 150 ml mleka, dodajemy oba cukry, wbijamy jajko i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie mieszamy, tak aby nie powstały grudki
![]()
W garnuszku zagotowujemy pozostałe mleko. Gdy zacznie wrzeć wlewamy do niego mieszankę z miseczki. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i dokładnie mieszamy
![]()
Przygotowujemy ciasto. Jajka ucieramy z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę
![]()
Do miski z utartymi jajkami dodajemy olej, sól i mleko, mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką (nie miksujemy)
![]()
Ciasto przelewamy do tortownicy , wcześniej dno blaszki wykładamy papierem do pienia (moja tortownica ma średnicę 22 cm)
![]()
Na środek ciasta wylewamy jeszcze gorący krem budyniowy
![]()
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka wbitego w ciasto. Po wystudzeniu ciasto dekorujemy roztopionymi w mikrofali lub kąpieli wodnej czekoladami
![]()
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ