Roladki cebularze - IMG 3877

Roladki cebularze

Roladki cebularze

Kruche i delikatne zraziki z mięsa mielonego wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie. Roladki możemy podać z ziemniakami, pyzami lub kaszą i ulubioną surówką. Pomysł na szybki, prosty w wykonaniu i smakowity obiad dla całej rodziny.

 

Roladki cebularze - IMG 3877

 

Składniki:

ok 800g mielonej wieprzowiny

2 jajka

3 łyżki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

3-4 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

pół pęczka natki pietruszki

kilka łyżeczek musztardy

1,5 szklanki bulionu

liść laurowy, ziele angielskie

2 łyżki sosu sojowego

mąka do obtoczenia zrazików i do zaciągnięcia sosu

olej lub smalec do smażenia

 

Roladki cebularze - IMG 3866

 

Cebule (u mnie białe i czerwone) kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy się zeszklą dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutkę

Roladki cebularze - IMG 3831

Podsmażoną cebulę zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną pietruszkę

Roladki cebularze - IMG 3833

Dokładnie mieszamy i odkładam całość do przestudzenia

Roladki cebularze - IMG 3834

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku

Roladki cebularze - IMG 3835

Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa

Roladki cebularze - IMG 3837

Przyprawione mięso dzielimy na około 7-8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy na płaski placek i smarujemy łyżeczką musztardy

Roladki cebularze - IMG 3839

Układamy łyżkę nadzienia. Nadzienie którego nie zużyjemy do roladek, dodamy później do sosu

Roladki cebularze - IMG 3840

Mięso zwijamy z farszem i wilgotnymi dłońmi formujemy roladki

Roladki cebularze - IMG 3842

Roladki obtaczamy w mące

Roladki cebularze - IMG 3843

Po obtoczeniu ponownie mięso formujemy w dłoniach lekko dociskając, aby nie otwierało nam się podczas smażenia

Roladki cebularze - IMG 3844

Na patelni rozgrzewamy olej i układamy roladki

Roladki cebularze - IMG 3846

Mięso obsmażamy na dużym ogniu, delikatnie obracając, aby były mocno rumiane z każdej strony

Roladki cebularze - IMG 3850

Zmniejszamy moc palnika do średniej i na patelnie dokładamy pozostały farsz z cebuli

Roladki cebularze - IMG 3852

Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 25 minut

Roladki cebularze - IMG 3854

Po tym czasie roladki przekładamy na chwilę na talerz, a powstały sos zaciągamy. Do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki i dodajemy sos sojowy, mieszamy i całość wlewamy na patelnie. Mieszamy i zagotowujemy

Roladki cebularze - IMG 3856

Roladki dodajemy ponownie na patelnie, obtaczamy w sosie i dusimy całość jeszcze przez około 5 minut

Roladki cebularze - IMG 3857

Na koniec danie możemy jeszcze posypać siekaną pietruszką

Roladki cebularze - IMG 3877

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Roladki cebularze - 5B0670D0 6751 47EB 8F5F 1A916E274523

Roladki cebularze - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Roladki cebularze - IMG 1742

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry