Wystarczy jeden składnik, aby uzyskać mega chrupiące i soczyste kotlety!
Internet aż kipi od różnych przepisów na kotlety, tymczasem okazuje się, że wystarczy dodać jeden powszechny i tani składnik do panierki, aby była ona pulchna, miękka, chrupiąca i złocista. Jest nim soda oczyszczona, już odrobina dodana do bułki tartej spulchnia panierkę i sprawia, że nie twardnieje. Soda pozytywnie wpływa też na wygląd kotletów i zapewnia im piękny złocisty kolor.
![]()
Składniki:
2 duże filety z kurczaka
sól, pieprz
2 jajka
1 łyżka mleka
1 szklanka bułki tartej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia
Filety z kurczaka kroimy na 3-4 części
![]()
Mięso rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą
![]()
Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem
![]()
Mięso maczamy w roztrzepanym jajku z mlekiem
![]()
A następnie kolejno obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sodą
![]()
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor
![]()
Po zdjęciu z patelni kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ