Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym - IMG 3086 e1749030893488

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym

Pyszne i oryginalne danie, które łączy w sobie prostotę wykonywania z głębokim, bogatym smakiem. Zraziki możemy podać z ziemniaczanym puree, kaszą gryczaną, pyzami lub kluskami śląskimi. Jako dodatek świetnie sprawdzi się kapusta zasmażana, buraczki lub ogórki kiszone.

 

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym - IMG 3086 e1749030893488

 

Składniki:

0,5 kg mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny)

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

liść laurowy, ziele angielskie

pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

1 szklanka bulionu

1 łyżka sosu sojowego

mąka do obtoczenia zrazików i do zaciągnięcia sosu

olej do smażenia

1 łyżka siekanej natki pietruszki

  • Farsz:

2 ogórki kiszone

10 dkg boczku wędzonego

1 cebula

chrzan

musztarda francuska

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym - 3AC276D2 F90D 456E 9651 3700681541BF scaled e1749030054553

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym - DB246323 CCCF 41AA BEDD 9E3304461AB1 scaled e1749030111930

*** Cebulę, wędzony boczek i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone dzielimy na około 6-7 kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy na grubość około 0,5 cm i smarujemy delikatnie musztardą oraz odrobiną chrzanu ***

Musztarda i chrzan na przygotowanym mięsie
*** Na musztardzie układamy po łyżeczce pokrojonego boczku, ogórków i cebulki ***

Ogóreczki i cebulka na mięsie mielonym
*** Całość zwijamy i formujemy w dłoniach zgrabne roladki ***

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym - 8FEF7932 75D9 40C4 A4E9 07F062C0FE62 scaled e1749030350482

*** Zraziki następnie obtaczamy w mące ***

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym - IMG 6258

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i układamy roladki ***

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym - IMG 6262 scaled e1749030478868

*** Obsmażamy mięso delikatnie obracając, tak aby roladki były rumiane z każdej strony ***

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym - IMG 6268 scaled e1749030563242

*** Zraziki zalewamy winem i zagotowujemy. Następnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie raz obracamy delikatnie roladki na drugą stronę ***

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym - IMG 6276 scaled e1749030622937

*** Po tym czasie sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody (około 1 łyżka mąki zmieszana z 1/3 szklanki wody), mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym - IMG 6281

*** W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku i na końcu posypujemy siekaną pietruszką ***

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym - IMG 6294 scaled e1749030691291

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym - 5B0670D0 6751 47EB 8F5F 1A916E274523

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry