Chrupiące pieczone ziemniaczki
Proste, a zarazem bardzo smaczne i wszechstronne danie, które może pełnić rolę zarówno dodatku do obiadu, jak i samodzielnej przekąski. Dzięki dodatkowi skrobi, ziemniaczki wychodzą niezwykle chrupiące i zachowują puszyste wnętrze.
![]()
Składniki:
ok 1 kg młodych ziemniaków
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli
sól, pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka siekanego koperku
*** Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na połówki lub w ćwiartki, w zależności od wielkości ***
![]()
*** W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką sol i przeciśniętym czosnkiem. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy ziemniaki i gotujemy 10 minut ***
![]()
*** Po tym czasie ziemniaki odcedzamy ***
![]()
*** W miseczce mieszamy olej z paprykami, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu oraz z mąką ziemniaczaną (mąka ziemniaczana dodaje nadaje ziemniakom chrupkości) ***
![]()
*** Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ziemniaki polewamy olejem z przyprawami i mieszamy ***
![]()
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 40-50 minut do zrumienienia, w międzyczasie raz mieszamy ziemniaki ***
![]()
*** Przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem ***
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
Dania jednogarnkowe – najlepsze pomysły na szybkie i pyszne obiady!