Zapiekane bolońskie naleśniki
Jeśli lubicie włoskie smaki, ale macie ochotę na coś innego niż klasyczne spaghetti, te naleśniki zapiekane z farszem bolońskim będą strzałem w dziesiątkę! To danie łączy w sobie delikatność domowych naleśników, aromatyczny sos mięsno-pomidorowy i kremową warstwę sera zapieczoną na złocisty kolor. Każdy rulonik skrywa w sobie porcję sycącego farszu inspirowanego kuchnią włoską, a całość zapieczona pod serem pachnie tak kusząco, że trudno poczekać, aż trochę przestygnie!
To idealna propozycja na rodzinny obiad lub ciepłą kolację albo też pyszne danie na przyjęcie– proste, a jednocześnie efektowne. Można przygotować wszystko wcześniej, a potem tylko zapiec przed podaniem. Do tego odrobina świeżej bazylii – i przenosimy się prosto do włoskiej trattorii.
Składniki:
- ok 5-6 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ
Farsz:
- ok 300g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- pół szklanki groszku konserwowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół szklanki bulionu
- Przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, papryka słodka, chilli, cukier
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 0k 20 dkg żółtego sera (u mnie gouda)
- 1 łyżka siekanej zieleniny (pietruszka, bazylia lub koperek)
PRZEPIS:
W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty czosnek, mieszamy i dodajemy mięso mielone. Smażymy mieszając przez chwilę i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, bazylię i papryki, mieszamy.
Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy drobno pokrojoną marchew, zagotowujemy i dusimy przez około 10 minut, aż marchew zmięknie.
Dodajemy groszek i koncentrat, mieszamy. Całość doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem, paprykami i niewielką ilością cukru. Gotowy farsz odkładamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy naleśniki. Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę.
Do farszu dodajemy większą część startego żółtego sera, mieszamy.
Na każdym naleśniku układamy porcję farszu.
Naleśniki z farszem ciasno zwijamy w rulony i układamy w żaroodpornym naczyniu.
Naleśniki polewamy pozostałym sosem (jeśli nam został, jak nie to można je posmarować delikatnie ketchupem) i posypujemy pozostałym startym serem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez około 15-20 minut – do zrumienienia.
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ