Zapiekane bolońskie naleśniki

Zapiekane bolońskie naleśniki

Jeśli lubicie włoskie smaki, ale macie ochotę na coś innego niż klasyczne spaghetti, te naleśniki zapiekane z farszem bolońskim będą strzałem w dziesiątkę! To danie łączy w sobie delikatność domowych naleśników, aromatyczny sos mięsno-pomidorowy i kremową warstwę sera zapieczoną na złocisty kolor. Każdy rulonik skrywa w sobie porcję sycącego farszu inspirowanego kuchnią włoską, a całość zapieczona pod serem pachnie tak kusząco, że trudno poczekać, aż trochę przestygnie!

To idealna propozycja na rodzinny obiad lub ciepłą kolację albo też pyszne danie na przyjęcie– proste, a jednocześnie efektowne. Można przygotować wszystko wcześniej, a potem tylko zapiec przed podaniem. Do tego odrobina świeżej bazylii – i przenosimy się prosto do włoskiej trattorii.

 

naleśniki z mielonym

 

Składniki:

Farsz:

  • ok 300g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • pół szklanki groszku konserwowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki bulionu
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, papryka słodka, chilli, cukier
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 0k 20 dkg żółtego sera (u mnie gouda)
  • 1 łyżka siekanej zieleniny (pietruszka, bazylia lub koperek)

 

Zapiekane naleśniki

 

PRZEPIS:

W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty czosnek, mieszamy i dodajemy mięso mielone. Smażymy mieszając przez chwilę i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, bazylię i papryki, mieszamy.

Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy drobno pokrojoną marchew, zagotowujemy i dusimy przez około 10 minut, aż marchew zmięknie.

Dodajemy groszek i koncentrat, mieszamy. Całość doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem, paprykami i niewielką ilością cukru. Gotowy farsz odkładamy do wystudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy naleśniki. Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę.

Do farszu dodajemy większą część startego żółtego sera, mieszamy.

Na każdym naleśniku układamy porcję farszu.

Naleśniki z farszem ciasno zwijamy w rulony i układamy w żaroodpornym naczyniu.

Naleśniki polewamy pozostałym sosem (jeśli nam został, jak nie to można je posmarować delikatnie ketchupem) i posypujemy pozostałym startym serem.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez około 15-20 minut – do zrumienienia.

Po boloński

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewijanie do góry