Cukinia po francusku - IMG 0032

Cukinia po francusku

 Cukinia po francusku

Jeśli szukacie pomysłu na wyjątkowe przetwory z cukinii, ta cukinia po francusku to prawdziwy hit! Delikatne plasterki cukinii zanurzone w aromatycznej zalewie z ziołami, czosnkiem i nutą musztardy tworzą niezwykle apetyczne połączenie – lekkie, a jednocześnie pełne smaku.

Idealna jako dodatek do mięs, ryb, grillowanych potraw, a nawet jako samodzielna przekąska. Świetnie komponuje się też z chrupiącą bagietką i serem – w końcu ma w sobie ten francuski szyk i prostotę.

Zrób kilka słoiczków na zimę – gdy za oknem będzie szaro i zimno, wystarczy odkręcić pokrywkę, by znów poczuć zapach letnich warzyw

 

cukinia na zimę

 

Składniki:

  • 4 kg cukinii
  • 1 płaska łyżka soli
  • po 2-3 ząbki czosnku do słoika

Marynata:

  • 1 litr wody
  • 0,5 litra octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli
  • 180 g musztardy francuskiej

 

PRZEPIS:

Cukinię dokładnie myjemy, jeśli skórka jest twarda to ją obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Długość pasków jest zależna od tego jak wysokie mamy słoiki.

Cukinia po francusku - IMG 9820

Pokrojone paski cukinii przekładamy do dużej miski lub garnka, solimy i odkładamy na około 1 godzinę, aż cukinia puści soki i zmięknie.

Cukinia po francusku - IMG 9821

Po tym czasie do słoiczków wkładamy po 2-3 obrane i przecięte na pół ząbki czosnku.

Cukinia po francusku - IMG 9827

Paski cukinii odsączamy z soku i układamy dość ciasno w słoikach.

Cukinia po francusku - IMG 9828

Przygotowujemy zalewę. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Gdy cukier rozpuści się garnek zdejmujemy z palnika i dodajemy musztardę francuską oraz miód, dokładnie mieszamy.

Cukinia po francusku - IMG 9830

Gorącą marynatą zalewamy cukinię w słoikach.

Cukinia po francusku - IMG 9831

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Poniżej opisuje różne sposoby pasteryzacji – ja zazwyczaj przetwory pasteryzuje w piekarniku.

Cukinia po francusku - IMG 9832

Po wystudzeniu cukinię w słoikach przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Cukinia po francusku - IMG 9885

*** SMACZNEGO ***

 

Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry