Ciasto Karmelowe Latte

Ciasto Karmelowe Latte

Efektowne, warstwowe i łatwo podzielne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Do tego proste i szybkie do zrobienia, a w smaku po prostu cudowne. Jeśli lubisz połączenie aromatycznej kawy i słodkiego karmelu, to ciasto z pewnością skradnie Twoje serce. Delikatny, wilgotny biszkopt przełożony kremem o wspaniałym kawowym aromacie i aksamitną warstwą karmelu tworzą duet doskonały – elegancki, a jednocześnie domowy. Każdy kęs to chwila przyjemności, idealna do popołudniowej kawy lub na wyjątkowe okazje.

 

ciasto kawowe

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 200g cukru
  • 140g mąki pszennej typ 450
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nasączenia:

  • pół szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Krem kawowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 500ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:

  • ok 40 herbatników kakaowych
  • 1 puszka kajmaku (masy krówkowej)

 

inspiracja

 

PRZEPIS:

Przygotowujemy biszkopt. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i miksujemy wszystko na puszystą masę.

Mąki mieszamy razem z proszkiem oraz kakao i przesiewamy partiami do masy jajecznej, mieszamy łyżką lub szpatułką (nie miksujemy).

Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 30 x 20 cm).

Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka. W międzyczasie przygotowujemy nasączenie, kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przecinamy na dwa blaty i nasączmy.

Przygotowujemy krem. Śmietanę miksujemy wraz z serkiem mascarpone, cukrem pudrem oraz kawą rozpuszczalną do momentu, aż otrzymamy gęsty i jednolity krem. Jeśli kawa jest bardzo drobno zmielona, sypka, wsypujemy ją od razu do miski, jeśli jednak kawa jest w granulkach, należy ją wcześniej rozpuścić w kilku łyżkach wody.

5-6 łyżek kremu odkładamy na później do dekoracji, a pozostały krem dzielimy pół. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce i wykładamy na niego pierwszą część kremu kawowego.

Na kremie kawowym układamy warstwę kakaowych herbatników, delikatnie dociskamy.

Otwieramy puszkę z kajmakiem i zawartość mieszamy łyżką, aby karmel był bardziej płynny. Z masy kajmakowej odkładamy 3 łyżki do dekoracji. Pozostały kajmak rozsmarowujemy równomiernie na herbatnikach.

Na masie karmelowej układamy drugą warstwę herbatników kakaowych.

Na herbatniki wykładamy pozostały krem kawowy, wyrównujemy i całość przykrywamy drugim blatem ciasta, delikatnie dociskamy.

Pozostawiony krem mieszamy z trzema łyżkami masy kajmakowej, przekładamy do woreczka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i wyciskamy ozdobnie na ciasto. (Wcześniej zaznaczyłam sobie nożem kawałki ciasta aby równo umieścić ozdoby).

Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki na całą noc, aby herbatniki zmiękły w tym czasie.

Ciasto z karmelem

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE

Przewijanie do góry