Ciasto Karmelowe Latte
Efektowne, warstwowe i łatwo podzielne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Do tego proste i szybkie do zrobienia, a w smaku po prostu cudowne. Jeśli lubisz połączenie aromatycznej kawy i słodkiego karmelu, to ciasto z pewnością skradnie Twoje serce. Delikatny, wilgotny biszkopt przełożony kremem o wspaniałym kawowym aromacie i aksamitną warstwą karmelu tworzą duet doskonały – elegancki, a jednocześnie domowy. Każdy kęs to chwila przyjemności, idealna do popołudniowej kawy lub na wyjątkowe okazje.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 200g cukru
- 140g mąki pszennej typ 450
- 50g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenia:
- pół szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Krem kawowy:
- 250g serka mascarpone
- 500ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyki cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
- ok 40 herbatników kakaowych
- 1 puszka kajmaku (masy krówkowej)
PRZEPIS:
Przygotowujemy biszkopt. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i miksujemy wszystko na puszystą masę.
Mąki mieszamy razem z proszkiem oraz kakao i przesiewamy partiami do masy jajecznej, mieszamy łyżką lub szpatułką (nie miksujemy).
Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 30 x 20 cm).
Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka. W międzyczasie przygotowujemy nasączenie, kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przecinamy na dwa blaty i nasączmy.
Przygotowujemy krem. Śmietanę miksujemy wraz z serkiem mascarpone, cukrem pudrem oraz kawą rozpuszczalną do momentu, aż otrzymamy gęsty i jednolity krem. Jeśli kawa jest bardzo drobno zmielona, sypka, wsypujemy ją od razu do miski, jeśli jednak kawa jest w granulkach, należy ją wcześniej rozpuścić w kilku łyżkach wody.
5-6 łyżek kremu odkładamy na później do dekoracji, a pozostały krem dzielimy pół. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce i wykładamy na niego pierwszą część kremu kawowego.
Na kremie kawowym układamy warstwę kakaowych herbatników, delikatnie dociskamy.
Otwieramy puszkę z kajmakiem i zawartość mieszamy łyżką, aby karmel był bardziej płynny. Z masy kajmakowej odkładamy 3 łyżki do dekoracji. Pozostały kajmak rozsmarowujemy równomiernie na herbatnikach.
Na masie karmelowej układamy drugą warstwę herbatników kakaowych.
Na herbatniki wykładamy pozostały krem kawowy, wyrównujemy i całość przykrywamy drugim blatem ciasta, delikatnie dociskamy.
Pozostawiony krem mieszamy z trzema łyżkami masy kajmakowej, przekładamy do woreczka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i wyciskamy ozdobnie na ciasto. (Wcześniej zaznaczyłam sobie nożem kawałki ciasta aby równo umieścić ozdoby).
Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki na całą noc, aby herbatniki zmiękły w tym czasie.
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ