Kompot z winogron do słoików
Nic tak nie przypomina lata w środku zimy, jak słoik domowego kompotu z winogron ogrodowych. Ten napój ma nie tylko piękny, głęboki kolor, ale też słodycz i aromat świeżych owoców prosto z krzaka. Wystarczy otworzyć słoik, by poczuć zapach słonecznych dni i ogrodowych zbiorów. Kompot z winogron jest idealny do obiadu, świetnie gasi pragnienie i smakuje cudownie. To również sposób na wykorzystanie obfitych plonów z ogrodu — bez konserwantów. Zimą, gdy za oknem chłód, taki słoik pełen lata rozgrzewa nie tylko ciało, ale i wspomnienia. Warto przygotować kilka słoików — bo robi się je bardzo prosto i szybko, a znikają szybciej, niż się wydaje!
Składniki:
- 3,5 kg winogron ogrodowych
- 2,5 litra wody
- 600g cukru
Dodatkowo:
- 6 litrowych słoików + zakrętki
PRZEPIS:
Kiście winogron dokładnie płuczemy w zlewie pod bieżącą wodą.
Uważnie zdejmujemy kulki winogron z kiści i wkładamy je do czystych słoików (należy zwrócić uwagę aby do słoików trafiały tylko „ładne” kulki, niedojrzałe i nadpsute winogrona wyrzucamy). Od góry słoika zostawiamy ok 2 centymetry wolnego miejsca.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, mieszamy, a gdy cukier całkowicie się rozpuści doprowadzamy wodę do wrzenia.
Wrzącym syropem zalewamy słoiki z winogronem. Zostawiamy 1 centymetr wolnej przestrzeni od góry. Winogrona powinny być całkowicie przykryte syropem. Od razu zakręcamy słoiki. Słoiki z kompotem pasteryzujemy. Poniżej opisuje różne sposoby pasteryzacji – ja zazwyczaj przetwory pasteryzuje w piekarniku.
Po wystudzeniu kompot w słoikach przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Po kilku dniach sok z owoców zmiesza się z syropem i kompot zrobi się ciemniejszy.
*** SMACZNEGO ***
Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
- W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.