Słoneczna szarlotka z kratką
Dziś polecam łatwy i szybki przepis na pyszną szarlotkę! Jeśli marzysz o cieście, które roztacza wokół siebie zapach świeżych jabłek, to ta szarlotka jest właśnie dla Ciebie. Kruche, maślane ciasto, soczysty mus jabłkowy i złocista kratka na wierzchu tworzą duet doskonały – prosty, a jednocześnie niezwykle efektowny. To deser, który smakuje najlepiej przy filiżance herbaty lub kawy, w gronie najbliższych. Idealna na jesienne popołudnie, niedzielny obiad czy po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś pysznego i klasycznego.
Składniki:
Ciasto:
- 400g mąki pszennej
- 80g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 200g zimnego masła
Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 100g cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- pół szklanki wody
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do oprószenia ciasta
- 1 łyżka kaszy manny
PRZEPIS:
Przygotowujemy ciasto. Suche składniki: mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, mieszamy.
Do miski z suchymi składnikami ścieramy na tarce o dużych oczkach masło.
Dodajemy jajko i całość zagniatamy na gładki ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem.
Wlewamy wodę, zagotowujemy i dusimy na małej mocy palnika często mieszając, aż powstanie mus. Wsypujemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie nierówne części 1/3 i 2/3.
Foremkę (moja ma średnicę 30cm) smarujemy masłem i wyklejamy większym kawałkiem ciasta.
Spód nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.
Na ciasto wykładamy mus jabłkowy.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, tniemy w paski i układamy na wierzchu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 40 minut – do uzyskania złotego koloru.
Po przestudzeniu ciasto oprószamy obficie cukrem pudrem.
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ