… i szczyptą fantazji

Pyszne pieczone ziemniaczki

Pyszne pieczone ziemniaczki

Delikatne ziemniaki, podsmażony boczek, soczysta cukinia i pieczarki tworzą idealną kompozycję smaków. Całość zwieńczona warstwą roztopionego, złocistego sera sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach. To danie świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi – pachnie obłędnie i wygląda bardzo apetycznie.

Ziemniaczki podawane prosto z piekarnika są chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie i pełne aromatu. To klasyka w nowoczesnym wydaniu – prosty pomysł na codzienny posiłek, który zawsze się udaje i smakuje wszystkim.

 

 

Składniki:

8-10 większych ziemniaków

10 dkg boczku wędzonego

1 cebula

1 ząbek czosnku

200g pieczarek

pół cukinii

200g żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella)

Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

 

Przygotowujemy ziemniaki. Obieramy lub dokładnie szorujemy, przekrawamy wzdłuż na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, delikatnie solimy  i gotujemy prawie do miękkości.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Boczek kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni.

Gdy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i podsmażamy.

Po chwili dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki.

Mieszamy, smażymy przez chwilę.

Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę cukinię.

Smażymy całość mieszając, aż cukinia zmięknie. Przyprawiamy do smaku.

Odstawiamy farsz, a gdy przestygnie dodajemy połowę drobno pokrojonego lub startego na tarce sera.

Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy.

Do wydrążonych ziemniaków nakładamy farsz. Całość posypujemy pozostałym startym lub pokrojonym serem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut.

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE