Pyszne pieczone ziemniaczki
Delikatne ziemniaki, podsmażony boczek, soczysta cukinia i pieczarki tworzą idealną kompozycję smaków. Całość zwieńczona warstwą roztopionego, złocistego sera sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach. To danie świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi – pachnie obłędnie i wygląda bardzo apetycznie.
Ziemniaczki podawane prosto z piekarnika są chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie i pełne aromatu. To klasyka w nowoczesnym wydaniu – prosty pomysł na codzienny posiłek, który zawsze się udaje i smakuje wszystkim.
Składniki:
8-10 większych ziemniaków
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
200g pieczarek
pół cukinii
200g żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella)
Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Przygotowujemy ziemniaki. Obieramy lub dokładnie szorujemy, przekrawamy wzdłuż na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy prawie do miękkości.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Boczek kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni.
Gdy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i podsmażamy.
Po chwili dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki.
Mieszamy, smażymy przez chwilę.
Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę cukinię.
Smażymy całość mieszając, aż cukinia zmięknie. Przyprawiamy do smaku.
Odstawiamy farsz, a gdy przestygnie dodajemy połowę drobno pokrojonego lub startego na tarce sera.
Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy.
Do wydrążonych ziemniaków nakładamy farsz. Całość posypujemy pozostałym startym lub pokrojonym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut.
*** SMACZNEGO ***