Matiasy w warzywach
Idealne na przekąskę, zarówno imprezową, jak i na co dzień. Śledzie matiasy z warzywami w oleju podaje się na zimno. Doskonale smakują z pieczywem, zwłaszcza świeżym chlebem, który można maczać w aromatycznym oleju. Mogą stanowić samodzielną przekąskę, dodatek do sałatek, a nawet element tradycyjnej kolacji wigilijnej.
![]()
Składniki:
Śledzie matiasy – 8 sztuk
1 czerwona cebula
2-3 ogórki konserwowe
pół czerwonej papryki
pół słoiczka marynowanych grzybków (np podgrzybki, pieczarki)
pół słoiczka suszonych pomidorów w zalewie olejowej
opcjonalnie oliwki czarne lub zielone
oliwa lub olej rzepakowy – ile potrzeba
Śledzie płuczemy, osuszamy i kroimy w 3-4 centymetrowe plastry
![]()
Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę lub w paseczki, a cebulę w piórka
![]()
W głębokim naczyniu układamy warstwowo, najpierw połowę śledzi i połowę warzyw
![]()
Dodajemy połowę grzybków i pokrojonych na plasterki pomidorów oraz opcjonalnie oliwki.
![]()
Następnie układamy drugą warstwę składników i zalewamy całość olejem lub oliwą. Całość zakrywamy pokrywką lub folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.
![]()
*** SMACZNEGO ***