Beza zwijana z kremem i malinami
Elegancki, lekki i niezwykle smaczny deser, który łączy w sobie chrupiącą bezę, delikatny krem mascarpone i kwaskowy, owocowy akcent w postaci świeżych malin. Smaki świetnie się ze sobą łączą, a rolada wygląda bardzo efektownie.
![]()
Składniki:
- Beza:
4 białka
230g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
- Krem:
250g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
250g serka mascarpone
- Dodatkowo:
ok 2 szklanki świeżych malin
listki mięty do dekoracji
Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną. Teraz miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita
![]()
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia
![]()
Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 25 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko
![]()
Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia
![]()
Śmietanę miksujemy wraz z serkiem mascarpone do momentu, aż otrzymamy gęsty i jednolity krem. Nie ma potrzeby dosładzać kremu, gdyż beza jest bardzo słodka
![]()
Krem wykładamy na bezę. Dwie łyżki kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu. Na kremie układamy 3/4 umytych i osuszonych malin
![]()
Roladę zwijamy dość luźno od dłuższego boku (przy zwijaniu beza będzie się trochę kruszyć)
![]()
Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostałym kremem
![]()
Następnie na roladzie układamy pozostałe maliny
![]()
Dodatkowo roladę możemy ozdobić listkami mięty
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ