Beza zwijana z kremem i malinami - IMG 6842

Beza zwijana z kremem i malinami

Beza zwijana z kremem i malinami

Elegancki, lekki i niezwykle smaczny deser, który łączy w sobie chrupiącą bezę, delikatny krem mascarpone i kwaskowy, owocowy akcent w postaci świeżych malin. Smaki świetnie się ze sobą łączą, a rolada wygląda bardzo efektownie.

 

Beza zwijana z kremem i malinami - IMG 6842

 

Składniki:

  • Beza:

4 białka

230g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Krem:

250g słodkiej śmietanki 30 lub 36%

250g serka mascarpone

  • Dodatkowo:

ok 2 szklanki świeżych malin

listki mięty do dekoracji

 

Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną. Teraz miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita

Beza zwijana z kremem i malinami - 4114A66F 89E4 47A0 8AB5 E64E9767CC14

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia

Beza zwijana z kremem i malinami - BC29616F 7373 4150 9177 DA27140104A5

Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 25 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko

Beza zwijana z kremem i malinami - 93CA440D 86F2 4C40 BF56 EF6A493C06C0 scaled e1609237921247

Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia

Beza zwijana z kremem i malinami - CA45DB6C 7131 436B B88F D5A4092BC2B0

Śmietanę miksujemy wraz z serkiem mascarpone do momentu, aż otrzymamy gęsty i jednolity krem. Nie ma potrzeby dosładzać kremu, gdyż beza jest bardzo słodka

Beza zwijana z kremem i malinami - 7070A38D B717 4688 B20E 4F0AEE859EB3

Krem wykładamy na bezę. Dwie łyżki kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu. Na kremie układamy 3/4 umytych i osuszonych malin

Beza zwijana z kremem i malinami - IMG 6832

Roladę zwijamy dość luźno od dłuższego boku (przy zwijaniu beza będzie się trochę kruszyć)

Beza zwijana z kremem i malinami - IMG 6834

Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostałym kremem

Beza zwijana z kremem i malinami - IMG 6835

Następnie na roladzie układamy pozostałe maliny

Beza zwijana z kremem i malinami - IMG 6836

Dodatkowo roladę możemy ozdobić listkami mięty

Beza zwijana z kremem i malinami - IMG 6842

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Beza zwijana z kremem i malinami - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Beza zwijana z kremem i malinami - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Beza zwijana z kremem i malinami - IMG 1742

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry