Babka jogurtowa z malinami
Puszysta, wilgotna i złocista babka, która wprost rozpływa się w ustach. To ciasto jest proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Doskonale sprawdzi się dla początkujących w pieczeniu. Można je modyfikować, używając innych owoców, takich jak jagody, borówki, truskawki lub porzeczki.
![]()
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml oleju
1 szklanka malin
cukier puder do oprószenia ciasta
Jajka wbijamy do misy miksera i ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę
![]()
Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
![]()
Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!)
![]()
Dno foremki (moja ma wymiary 15×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy,wyrównujemy
![]()
Na na wierzch ciasta wykładamy maliny
![]()
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40 minut – do suchego patyczka
![]()
Po wyjęciu z blaszki ciasto oprószamy cukrem pudrem
![]()
Babkę kroimy po wystudzeniu
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ