Babka jogurtowa z malinami - IMG 6810

Babka jogurtowa z malinami

Babka jogurtowa z malinami

Puszysta, wilgotna i złocista babka, która wprost rozpływa się w ustach. To ciasto jest proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Doskonale sprawdzi się dla początkujących w pieczeniu. Można je modyfikować, używając innych owoców, takich jak jagody, borówki, truskawki lub porzeczki.

 

Babka jogurtowa z malinami - IMG 6810

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.

3  jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka jogurtu naturalnego

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100ml oleju

1 szklanka malin

cukier puder do oprószenia ciasta

 

Jajka wbijamy do misy miksera i  ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę

Babka jogurtowa z malinami - IMG 6776

Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia

Babka jogurtowa z malinami - IMG 6778

Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą  masę (nie dłużej!)

Babka jogurtowa z malinami - IMG 3329

Dno foremki (moja ma wymiary 15×30 cm)  wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy,wyrównujemy

Babka jogurtowa z malinami - IMG 6779

Na na wierzch ciasta wykładamy maliny

Babka jogurtowa z malinami - IMG 6780

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40 minut – do suchego patyczka

Babka jogurtowa z malinami - IMG 6783

Po wyjęciu z blaszki ciasto oprószamy cukrem pudrem

Babka jogurtowa z malinami - IMG 6802

Babkę kroimy po wystudzeniu

Babka jogurtowa z malinami - IMG 6810

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Babka jogurtowa z malinami - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Babka jogurtowa z malinami - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Babka jogurtowa z malinami - IMG 1742

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry