Puszyste racuszki śmietankowe
Dla wielu osób jest to prawdziwy smak dzieciństwa. Klasyczne i proste w wykonaniu racuchy na śmietanie. Puszyste, chrupiące i rumiane z zewnątrz oraz mięciutkie w środku. Świetne na drugie śniadanie, deser lub podwieczorek. Można podawać je po prostu posypane cukrem pudrem, lub z ulubionymi dodatkami, takimi jak: dżem,świeże owoce, miód lub syrop klonowy, albo bita śmietana.
Składniki:
150 g gęstej kwaśnej śmietany 30%
200g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
1 łyżka cukru pudru
- Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Do miski przekładamy jogurt i wbijamy jajka
Całość dokładnie mieszamy rózgą kuchenną
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cukier puder
Ponownie dokładnie mieszamy
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek. Smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika, do uzyskania mocnego zrumienienia
Przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ