Roladki bulgur z mięsa mielonego


Roladki bulgur z mięsa mielonego

To danie łączy w sobie sycący smak tradycyjnej kuchni z nutą nowoczesności. Delikatne, mięciutkie roladki z mięsa mielonego z dodatkami, duszone w pysznym i aromatycznym sosie pieczarkowo-pieczeniowym. Świetny pomysł na prosty, a zarazem elegancki obiad dla całej rodziny.

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg mielonej wieprzowiny

1 jajko

pół cebuli

ok 50 g kaszy bulgur

2 ząbki czosnku

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy

1 szklanka mąki – do obtoczenia zrazików

olej do smażenia

  • Dodatkowo:

ok 10 dkg pieczarek

pół cebuli

ok 1,5 szklanki bulionu

2 łyżki sosu sojowego

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Kaszę bulgur gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą ***

*** Do masy mięsnej dodajemy ugotowana kaszę oraz drobno pokrojoną cebulkę z przeciśniętym czosnkiem ***

*** Ponownie dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę ***

*** Z masy mięsnej formujemy podłużne zraziki i obtaczamy je w mące ***

*** Roladki ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i układamy roladki ***

*** Obsmażamy mięso delikatnie obracając, tak aby roladki były rumiane z każdej strony ***

*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki z drobno pokrojoną cebulą ***

*** Dokładamy ponownie roladki, wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i wszystko dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Następnie wyjmujemy na chwilę roladki, a powstały sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Jeśli na koniec sos nie jest dostatecznie gęsty, możemy dodać łyżkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody i zagotować ***

*** Roladki mielone ponownie dodajemy na patelnie, mieszamy delikatnie z sosem i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE