Roladki bulgur z mięsa mielonego
To danie łączy w sobie sycący smak tradycyjnej kuchni z nutą nowoczesności. Delikatne, mięciutkie roladki z mięsa mielonego z dodatkami, duszone w pysznym i aromatycznym sosie pieczarkowo-pieczeniowym. Świetny pomysł na prosty, a zarazem elegancki obiad dla całej rodziny.
Składniki:
ok 0,5 kg mielonej wieprzowiny
1 jajko
pół cebuli
ok 50 g kaszy bulgur
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy
1 szklanka mąki – do obtoczenia zrazików
olej do smażenia
- Dodatkowo:
ok 10 dkg pieczarek
pół cebuli
ok 1,5 szklanki bulionu
2 łyżki sosu sojowego
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Kaszę bulgur gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą ***
*** Do masy mięsnej dodajemy ugotowana kaszę oraz drobno pokrojoną cebulkę z przeciśniętym czosnkiem ***
*** Ponownie dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę ***
*** Z masy mięsnej formujemy podłużne zraziki i obtaczamy je w mące ***
*** Roladki ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i układamy roladki ***
*** Obsmażamy mięso delikatnie obracając, tak aby roladki były rumiane z każdej strony ***
*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki z drobno pokrojoną cebulą ***
*** Dokładamy ponownie roladki, wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i wszystko dusimy pod przykryciem przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki ***
*** Następnie wyjmujemy na chwilę roladki, a powstały sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Jeśli na koniec sos nie jest dostatecznie gęsty, możemy dodać łyżkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody i zagotować ***
*** Roladki mielone ponownie dodajemy na patelnie, mieszamy delikatnie z sosem i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ