… i szczyptą fantazji

Jagodowiec z kremem karpatkowym

Jagodowiec z kremem karpatkowym

Pyszne ciasto o wyrazistych i harmonijnych warstwach, które zachwyca zarówno smakiem jak i wyglądem. Połączenie warstw tworzy idealną kompozycją: wilgotny biszkopt, delikatny i słodki krem oraz owocowy, lekko kwaskowy mus. Całość jest jednocześnie elegancka jak i niezwykle smaczna. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

5 jajek

200g cukru

140g mąki pszennej typ 450

50g mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Nasączenia:

pół szklanki wody

1 łyżka cukru pudru

sok z połowy cytryny

  • Krem karpatkowy:

750 ml mleka (3 szklanki)

6 łyżek cukru

2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g każdy)

2 łyżki mąki pszennej

200g masła

  • Mus i żelka jagodowa:

200g mrożonych jagód

2 łyżki cukru

1 opakowanie galaretki jagodowej lub borówkowej

1 szklanka wody

250g śmietanki 36%

 

 

 

Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę

Mąki mieszamy razem z proszkiem oraz kakao i przesiewamy partiami do masy jajecznej, mieszamy łyżką lub szpatułką (nie miksujemy)

Całość przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm)

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu przecinamy na dwa blaty

Przygotowujemy krem. Z 750ml mleka odlewamy pół szklanki w którym mieszamy budynie z mąką pszenną

Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje (musi zacząć wrzeć) wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje

Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły)

Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń

Całość mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem

Przygotowujemy nasączenie: wodę mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. W blaszce umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączmy go równomiernie. Masę karpatkową wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem, ciasta nasączamy i całość umieszczamy w lodówce

Przygotowujemy żelkę i mus jagodowy. Mrożone jagody przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem i zagotowujemy

Gdy jagody rozmrożą się i zmiękną, zdejmujemy całość z palnika. Wsypujemy galaretkę, mieszamy i blendujemy na gładko. Odkładamy do całkowitego wystudzenia

Po tym czasie śmietankę miksujemy prawie na sztywno, mieszamy z połową masy jagodowej

Całość wykładamy delikatnie na ciasto i wyrównujemy. W mus jagodowy można dodatkowo powtykać trochę mrożonych jagód. Wkładamy do lodówki na około pół godziny, aby mus stężał

Po tym czasie na ciasto wylewamy delikatnie pozostałą masę jagodową, która po stężeniu stworzy żelkę na wierzchu (jeśli masa zdążyła nam stężeć, to należy ją bardzo delikatnie podgrzać i rozmieszać)

Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE