Jagodowiec z kremem karpatkowym
Pyszne ciasto o wyrazistych i harmonijnych warstwach, które zachwyca zarówno smakiem jak i wyglądem. Połączenie warstw tworzy idealną kompozycją: wilgotny biszkopt, delikatny i słodki krem oraz owocowy, lekko kwaskowy mus. Całość jest jednocześnie elegancka jak i niezwykle smaczna. Polecam!
Składniki:
- Biszkopt:
5 jajek
200g cukru
140g mąki pszennej typ 450
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Nasączenia:
pół szklanki wody
1 łyżka cukru pudru
sok z połowy cytryny
- Krem karpatkowy:
750 ml mleka (3 szklanki)
6 łyżek cukru
2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g każdy)
2 łyżki mąki pszennej
200g masła
- Mus i żelka jagodowa:
200g mrożonych jagód
2 łyżki cukru
1 opakowanie galaretki jagodowej lub borówkowej
1 szklanka wody
250g śmietanki 36%
Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę
Mąki mieszamy razem z proszkiem oraz kakao i przesiewamy partiami do masy jajecznej, mieszamy łyżką lub szpatułką (nie miksujemy)
Całość przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm)
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu przecinamy na dwa blaty
Przygotowujemy krem. Z 750ml mleka odlewamy pół szklanki w którym mieszamy budynie z mąką pszenną
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje (musi zacząć wrzeć) wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje
Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły)
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń
Całość mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem
Przygotowujemy nasączenie: wodę mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. W blaszce umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączmy go równomiernie. Masę karpatkową wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem, ciasta nasączamy i całość umieszczamy w lodówce
Przygotowujemy żelkę i mus jagodowy. Mrożone jagody przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem i zagotowujemy
Gdy jagody rozmrożą się i zmiękną, zdejmujemy całość z palnika. Wsypujemy galaretkę, mieszamy i blendujemy na gładko. Odkładamy do całkowitego wystudzenia
Po tym czasie śmietankę miksujemy prawie na sztywno, mieszamy z połową masy jagodowej
Całość wykładamy delikatnie na ciasto i wyrównujemy. W mus jagodowy można dodatkowo powtykać trochę mrożonych jagód. Wkładamy do lodówki na około pół godziny, aby mus stężał
Po tym czasie na ciasto wylewamy delikatnie pozostałą masę jagodową, która po stężeniu stworzy żelkę na wierzchu (jeśli masa zdążyła nam stężeć, to należy ją bardzo delikatnie podgrzać i rozmieszać)
Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ