Roladki cebularze
Kruche i delikatne zraziki z mięsa mielonego wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie. Roladki możemy podać z ziemniakami, pyzami lub kaszą i ulubioną surówką. Pomysł na szybki, prosty w wykonaniu i smakowity obiad dla całej rodziny.
Składniki:
ok 800g mielonej wieprzowiny
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
3-4 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
pół pęczka natki pietruszki
kilka łyżeczek musztardy
1,5 szklanki bulionu
liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki sosu sojowego
mąka do obtoczenia zrazików i do zaciągnięcia sosu
olej lub smalec do smażenia
*** Cebule (u mnie białe i czerwone) kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy się zeszklą dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutkę ***
*** Podsmażoną cebulę zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną pietruszkę ***
*** Dokładnie mieszamy i odkładam całość do przestudzenia ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Przyprawione mięso dzielimy na około 7-8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy na płaski placek i smarujemy łyżeczką musztardy ***
*** Układamy łyżkę nadzienia. Nadzienie którego nie zużyjemy do roladek, dodamy później do sosu ***
*** Mięso zwijamy z farszem i wilgotnymi dłońmi formujemy roladki ***
*** Roladki obtaczamy w mące ***
*** Po obtoczeniu ponownie mięso formujemy w dłoniach lekko dociskając, aby nie otwierało nam się podczas smażenia ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy roladki ***
*** Mięso obsmażamy na dużym ogniu, delikatnie obracając, aby były mocno rumiane z każdej strony ***
*** Zmniejszamy moc palnika do średniej i na patelnie dokładamy pozostały farsz z cebuli ***
*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 25 minut ***
*** Po tym czasie roladki przekładamy na chwilę na talerz, a powstały sos zaciągamy. Do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki i dodajemy sos sojowy, mieszamy i całość wlewamy na patelnie. Mieszamy i zagotowujemy ***
*** Roladki dodajemy ponownie na patelnie, obtaczamy w sosie i dusimy całość jeszcze przez około 5 minut ***
*** Na koniec danie możemy jeszcze posypać siekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ