Roladki cebularze


Roladki cebularze

Kruche i delikatne zraziki z mięsa mielonego wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie. Roladki możemy podać z ziemniakami, pyzami lub kaszą i ulubioną surówką. Pomysł na szybki, prosty w wykonaniu i smakowity obiad dla całej rodziny.

 

 

Składniki:

ok 800g mielonej wieprzowiny

2 jajka

3 łyżki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

3-4 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

pół pęczka natki pietruszki

kilka łyżeczek musztardy

1,5 szklanki bulionu

liść laurowy, ziele angielskie

2 łyżki sosu sojowego

mąka do obtoczenia zrazików i do zaciągnięcia sosu

olej lub smalec do smażenia

 

 

*** Cebule (u mnie białe i czerwone) kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy się zeszklą dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutkę ***

*** Podsmażoną cebulę zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną pietruszkę ***

*** Dokładnie mieszamy i odkładam całość do przestudzenia ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Przyprawione mięso dzielimy na około 7-8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy na płaski placek i smarujemy łyżeczką musztardy ***

*** Układamy łyżkę nadzienia. Nadzienie którego nie zużyjemy do roladek, dodamy później do sosu ***

*** Mięso zwijamy z farszem i wilgotnymi dłońmi formujemy roladki ***

*** Roladki obtaczamy w mące ***

*** Po obtoczeniu ponownie mięso formujemy w dłoniach lekko dociskając, aby nie otwierało nam się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy roladki ***

*** Mięso obsmażamy na dużym ogniu, delikatnie obracając, aby były mocno rumiane z każdej strony ***

*** Zmniejszamy moc palnika do średniej i na patelnie dokładamy pozostały farsz z cebuli ***

*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 25 minut ***

*** Po tym czasie roladki przekładamy na chwilę na talerz, a powstały sos zaciągamy. Do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki i dodajemy sos sojowy, mieszamy i całość wlewamy na patelnie. Mieszamy i zagotowujemy ***

*** Roladki dodajemy ponownie na patelnie, obtaczamy w sosie i dusimy całość jeszcze przez około 5 minut ***

*** Na koniec danie możemy jeszcze posypać siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE