Wystarczy jeden składnik, aby uzyskać mega chrupiące i soczyste kotlety!
Internet aż kipi od różnych przepisów na kotlety, tymczasem okazuje się, że wystarczy dodać jeden powszechny i tani składnik do panierki, aby była ona pulchna, miękka, chrupiąca i złocista. Jest nim soda oczyszczona, już odrobina dodana do bułki tartej spulchnia panierkę i sprawia, że nie twardnieje. Soda pozytywnie wpływa też na wygląd kotletów i zapewnia im piękny złocisty kolor.
Składniki:
2 duże filety z kurczaka
sól, pieprz
2 jajka
1 łyżka mleka
1 szklanka bułki tartej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia
*** Filety z kurczaka kroimy na 3-4 części ***
*** Mięso rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą ***
*** Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem ***
*** Mięso maczamy w roztrzepanym jajku z mlekiem ***
*** A następnie kolejno obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sodą ***
*** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor ***
*** Po zdjęciu z patelni kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ