Makaron stir-fry z mieloną wołowiną, papryką i pieczarkami
Szybkie, sycące i aromatyczne danie, idealne na szybki obiad. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a różnorodność składników zapewnia bogactwo smaków. Doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie szybkość, prostotę i intensywny smak kuchni azjatyckiej, a jednocześnie chcą przygotować pożywny i domowy posiłek.
Składniki:
100g chińskiego makaronu pszennego Mie lub Chow mein
ok 400g mielonej wołowiny
1 łyżka pikantnej musztardy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, chilli
2 ząbki czosnku
1 papryka (u mnie po kawałku w 3 kolorach)
100g pieczarek
1 łyżka kurkumy
1 łyżka masła
olej do smażenia
sezam do posypania
*** Pieczarki kroimy w plasterki, a paprykę w paseczki ***
*** Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem kurkumy, według przepisu na opakowaniu, odcedzamy ***
*** W międzyczasie gdy makaron się gotuje, na patelni lub w woku smażymy mięso mielone ciągle mieszając. Smażymy krótko i na dużej mocy palnika. Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, musztardę i koncentrat, mieszamy ***
*** Dokładamy pokrojone pieczarki, mieszamy ***
*** Dodajemy paprykę ***
*** Smażymy ciągle mieszając przez około 3-4 minuty (papryka ma pozostać chrupka). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli ***
*** Na patelni podsmażamy przez chwilkę ugotowany makaron z łyżką masła ***
*** Na makaron wykładamy mięso z warzywami, posypujemy sezamem i podajemy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ