Makaron stir-fry z mieloną wołowiną, papryką i pieczarkami


Makaron stir-fry z mieloną wołowiną, papryką i pieczarkami

Szybkie, sycące i aromatyczne danie, idealne na szybki obiad. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a różnorodność składników zapewnia bogactwo smaków. Doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie szybkość, prostotę i intensywny smak kuchni azjatyckiej, a jednocześnie chcą przygotować pożywny i domowy posiłek.

 

 

Składniki:

100g chińskiego makaronu pszennego Mie lub Chow mein

ok 400g mielonej wołowiny

1 łyżka pikantnej musztardy

1 łyżka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz, chilli

2 ząbki czosnku

1 papryka (u mnie po kawałku w 3 kolorach)

100g pieczarek

1 łyżka kurkumy

1 łyżka masła

olej do smażenia

sezam do posypania

 

 

*** Pieczarki kroimy w plasterki, a paprykę w paseczki ***

*** Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem kurkumy, według przepisu na opakowaniu, odcedzamy ***

*** W międzyczasie gdy makaron się gotuje, na patelni lub w woku smażymy mięso mielone ciągle mieszając. Smażymy krótko i na dużej mocy palnika. Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, musztardę i koncentrat, mieszamy ***

*** Dokładamy pokrojone pieczarki, mieszamy ***

*** Dodajemy paprykę ***

*** Smażymy ciągle mieszając  przez około 3-4 minuty (papryka ma pozostać chrupka). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli ***

*** Na patelni podsmażamy przez chwilkę ugotowany makaron z łyżką masła ***

*** Na makaron wykładamy mięso z warzywami, posypujemy sezamem i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE