Serniczek Twix z musem jagodowym
Pyszne połączenie kremowej, aksamitnej konsystencji sernika z lekką owocową świeżością jagodowego musu i chrupiącego karmelowego spodu. Idealny deser na lato.
Składniki:
- Spód ciasta:
150g ciasteczek zbożowych
3 opakowania batoników Twix (6 pojedynczych batoników)
60g roztopionego masła
- Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)
6 jajek
130g cukru
szczypta soli
1 mały cukier waniliowy
60g masła
225ml śmietanki kremówki
50g mąki ziemniaczanej
- Mus jagodowy:
200g mrożonych jagód
2 łyżki cukru
1 opakowanie galaretki jagodowej lub borówkowej
1 szklanka wody
250m śmietanki 36%
*** Ciasteczka i Twiksy przekładamy do malaksera ***
*** Wszystko miksujemy razem na proszek ***
*** Dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32x20cm). Całość wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***
*** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***
*** Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***
*** Masę wylewamy na spód Twixowy – wyrównujemy ***
*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku ***
*** Przygotowujemy mus jagodowy. Mrożone jagody przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem i zagotowujemy ***
*** Gdy jagody rozmrożą się i zmiękną, zdejmujemy całość z palnika. Wsypujemy galaretkę, mieszamy i blendujemy na gładko. Odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Po tym czasie śmietankę miksujemy prawie na sztywno, a następnie mieszamy z masą jagodową ***
*** Całość wykładamy na ostudzony sernik i wyrównujemy ***
*** Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, aby mus stężał ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ