Serniczek Twix z musem jagodowym


Serniczek Twix z musem jagodowym

Pyszne połączenie kremowej, aksamitnej konsystencji sernika z lekką owocową świeżością jagodowego musu i chrupiącego karmelowego spodu. Idealny deser na lato.

 

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

150g ciasteczek zbożowych

3 opakowania batoników Twix (6 pojedynczych batoników)

60g roztopionego masła

  • Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)

6 jajek

130g cukru

szczypta soli

1 mały cukier waniliowy

60g masła

225ml śmietanki kremówki

50g mąki ziemniaczanej

  • Mus jagodowy:

200g mrożonych jagód

2 łyżki cukru

1 opakowanie galaretki jagodowej lub borówkowej

1 szklanka wody

250m śmietanki 36%

 

 

*** Ciasteczka i Twiksy przekładamy do malaksera ***

*** Wszystko miksujemy razem na proszek  ***

*** Dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32x20cm). Całość wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***

*** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Masę wylewamy na spód Twixowy – wyrównujemy ***

*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku ***

*** Przygotowujemy mus jagodowy. Mrożone jagody przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem i zagotowujemy ***

*** Gdy jagody rozmrożą się i zmiękną, zdejmujemy całość z palnika. Wsypujemy galaretkę, mieszamy i blendujemy na gładko. Odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Po tym czasie śmietankę miksujemy prawie na sztywno, a następnie mieszamy z masą jagodową ***

*** Całość wykładamy na ostudzony sernik i wyrównujemy ***

*** Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, aby mus stężał ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE