Naleśniczki bolońskie z patelni


Naleśniczki bolońskie z patelni

Pyszne i sycące naleśniczki faszerowane mięsnym sosem bolońskim, a następnie podsmażane z serem. Szybkie i proste w przygotowaniu. Świetne na obiad, kolacje lub jako danie na przyjęcie.

 

 

Składniki:

ok 4-5 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ

  • Farsz:

300g mięsa mielonego wieprzowego

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano, cukier

1 cebula

2 pomidory lub pół puszki krojonych pomidorów

1 łyżka koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

  • Dodatkowo:

20 dkg żółtego sera

 

 

*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy ***

*** Gdy mięso starci surowy kolor obsypujemy je przyprawami, mieszamy ***

*** Do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki ***

*** Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 6-7 minut. Dodajemy koncentrat, mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i niewielką ilością cukru. Odkładamy do przestudzenia ***

*** W międzyczasie smażymy naleśniki ***

*** Na każdym naleśniku umieszczamy układamy plasterek żółtego sera ***

*** Na serze wykładamy porcję farszu ***

*** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony ***

*** Przekrawamy na pół i układamy na patelni ***

*** Podsmażamy przez kilka minut na niedużej mocy palnika i przewracamy na drugą stronę. Posypujemy startym żółtym serem i smażymy jeszcze chwilę, aż ser się roztopi ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE