Naleśniczki bolońskie z patelni
Pyszne i sycące naleśniczki faszerowane mięsnym sosem bolońskim, a następnie podsmażane z serem. Szybkie i proste w przygotowaniu. Świetne na obiad, kolacje lub jako danie na przyjęcie.
Składniki:
ok 4-5 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ
- Farsz:
300g mięsa mielonego wieprzowego
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano, cukier
1 cebula
2 pomidory lub pół puszki krojonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
- Dodatkowo:
20 dkg żółtego sera
*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy ***
*** Gdy mięso starci surowy kolor obsypujemy je przyprawami, mieszamy ***
*** Do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki ***
*** Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 6-7 minut. Dodajemy koncentrat, mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i niewielką ilością cukru. Odkładamy do przestudzenia ***
*** W międzyczasie smażymy naleśniki ***
*** Na każdym naleśniku umieszczamy układamy plasterek żółtego sera ***
*** Na serze wykładamy porcję farszu ***
*** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony ***
*** Przekrawamy na pół i układamy na patelni ***
*** Podsmażamy przez kilka minut na niedużej mocy palnika i przewracamy na drugą stronę. Posypujemy startym żółtym serem i smażymy jeszcze chwilę, aż ser się roztopi ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Letnie obiady – szybkie, pyszne i niedrogie! KLIKNIJ TUTAJ
-
Najlepsze pomysły na pyszne obiady! Przepisy tutaj (KLIK)