Racuchy jogurtowo-drożdżowe z owocami


Racuchy jogurtowo-drożdżowe z owocami

Pyszna wariacja na temat klasycznych racuchów, łącząca lekkość jogurtu z puszystością ciasta drożdżowego i świeżością owoców. Są idealne na śniadanie, deser, a nawet sycącą przekąskę. To danie zadowoli każdego miłośnika słodkości.

 

 

Składniki:

  • Rozczyn:

25g świeżych drożdży

100ml ciepłego (nie gorącego) mleka

1 łyżka cukru

2 łyżki mąki

  • Ciasto:

350g mąki

200g jogurtu naturalnego

2 jajka

70g cukru

30g miękkiego masła

  • Dodatkowo:

owoce: banan, truskawki, jabłko, jagody, borówki itp.

olej do smażenia

 

 

*** Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia ***

*** Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wbijamy jajka, dodajemy jogurt, masło oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży ***

*** Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, aż powstanie gładkie ciasto ***

*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Owoce kroimy na małe kawałki ( u mnie jest: 1 banan, pół jabłka i kilka truskawek ) ***

*** Owoce dodajemy do ciasta i mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy porcjami ciasto (po około dwie łyżki na każdy racuszek) ***

*** Smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika do ładnego zrumienienia ***

*** Po zdjęciu z patelni układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Racuchu świetnie smakują zarówno na zimno jak i na gorąco ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE