Racuchy jogurtowo-drożdżowe z owocami
Pyszna wariacja na temat klasycznych racuchów, łącząca lekkość jogurtu z puszystością ciasta drożdżowego i świeżością owoców. Są idealne na śniadanie, deser, a nawet sycącą przekąskę. To danie zadowoli każdego miłośnika słodkości.
Składniki:
- Rozczyn:
25g świeżych drożdży
100ml ciepłego (nie gorącego) mleka
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
- Ciasto:
350g mąki
200g jogurtu naturalnego
2 jajka
70g cukru
30g miękkiego masła
- Dodatkowo:
owoce: banan, truskawki, jabłko, jagody, borówki itp.
olej do smażenia
*** Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia ***
*** Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wbijamy jajka, dodajemy jogurt, masło oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży ***
*** Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, aż powstanie gładkie ciasto ***
*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Owoce kroimy na małe kawałki ( u mnie jest: 1 banan, pół jabłka i kilka truskawek ) ***
*** Owoce dodajemy do ciasta i mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy porcjami ciasto (po około dwie łyżki na każdy racuszek) ***
*** Smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika do ładnego zrumienienia ***
*** Po zdjęciu z patelni układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Racuchu świetnie smakują zarówno na zimno jak i na gorąco ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ