Gulasz mieszany z udek i karkówki w ciemnym sosie
Świetne połączenie chudego mięsa drobiowego z nico tłustą wieprzowiną, a wszystko to zanurzone w gęstym i aromatycznym sosie. Danie świetnie smakuje z kaszą, ziemniaczkami, kluskami lub pyzami i surówką z kiszonej kapusty lub kiszonymi ogórkami.
Składniki:
ok 0,5 kg karkówki
4-5 udek z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki bulionu
1 łyżka mąki
olej do smażenia
1 łyżka siekanego koperku
*** Karkówkę kroimy na średniej wielkości kawałki, udka obieramy z kości (można kupić mięso już oddzielone od kości), przekładamy do miski ***
*** Mięso polewamy łyżką oleju i obsypujemy przyprawami ***
*** Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1 godzinę ***
*** Po tym czasie pokrojoną na kawałki cebulę podsmażamy na patelni, a gdy się zeszkli dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy ***
*** Cebulę i czosnek przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy mięso ***
*** Kiedy mięso straci surowy kolor dokładamy podsmażoną cebulę z czosnkiem, całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Dusimy pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 45 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i sos sojowy, gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***
*** Powstały sos zaciągamy: łyżkę mąki pszennej mieszamy z 1/3 szklanki wody, wlewamy na patelnie i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut często mieszając, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ