Gulasz mieszany z udek i karkówki w ciemnym sosie


Gulasz mieszany z udek i karkówki w ciemnym sosie

Świetne połączenie chudego mięsa drobiowego z nico tłustą wieprzowiną, a wszystko to zanurzone w gęstym i aromatycznym sosie. Danie świetnie smakuje z kaszą, ziemniaczkami, kluskami lub pyzami i surówką z kiszonej kapusty lub kiszonymi ogórkami.

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg karkówki

4-5 udek z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1,5 szklanki bulionu

1 łyżka mąki

olej do smażenia

1 łyżka siekanego koperku

 

 

*** Karkówkę kroimy na średniej wielkości kawałki, udka obieramy z kości (można kupić mięso już oddzielone od kości), przekładamy do miski ***

*** Mięso polewamy łyżką oleju i obsypujemy przyprawami ***

*** Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie pokrojoną na kawałki cebulę podsmażamy na patelni, a gdy się zeszkli dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy ***

*** Cebulę i czosnek przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy mięso ***

*** Kiedy mięso straci surowy kolor dokładamy podsmażoną cebulę z czosnkiem, całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Dusimy pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 45 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i sos sojowy, gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***

*** Powstały sos zaciągamy: łyżkę mąki pszennej mieszamy z 1/3 szklanki wody, wlewamy na patelnie i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut często mieszając, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE