Młode ziemniaczki zapiekane z boczkiem
Robiłam je już kilka razy i chyba nigdy nam się nie znudzą. Chrupiące, mięciutkie i aromatyczne ziemniaki. Świetne jako dodatek do obiadu, do grilla albo po prostu przekąska. Polecam!
Składniki:
ok 1 kg młodych ziemniaków
10 dkg boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli
sól, pieprz
1 łyżka siekanego koperku
*** Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki ***
*** Boczek wędzony kroimy w paseczki ***
*** W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką sol i przeciśniętym czosnkiem. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy ziemniaki i gotujemy 10 minut ***
*** Po tym czasie ziemniaki odcedzamy. W miseczce mieszamy olej z paprykami, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu oraz z mąką ziemniaczaną (mąka ziemniaczana dodaje nadaje ziemniakom chrupkości) ***
*** Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ziemniaki polewamy olejem z przyprawami i mieszamy ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 40 minut do zrumienienia. W połowie pieczenia ziemniaczki mieszamy i posypujemy pokrojonym boczkiem. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy całość siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***