Młode ziemniaczki zapiekane z boczkiem


Młode ziemniaczki zapiekane z boczkiem

Robiłam je już kilka razy i chyba nigdy nam się nie znudzą. Chrupiące, mięciutkie i aromatyczne ziemniaki. Świetne jako dodatek do obiadu, do grilla albo po prostu przekąska. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 1 kg młodych ziemniaków

10 dkg boczku wędzonego

2 ząbki czosnku

1/4 szklanki oleju

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta chilli

sól, pieprz

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka siekanego koperku

 

 

*** Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki ***

*** Boczek wędzony kroimy w paseczki ***

*** W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką sol i przeciśniętym czosnkiem. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy ziemniaki i gotujemy 10 minut ***

*** Po tym czasie ziemniaki odcedzamy. W miseczce mieszamy olej z paprykami, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu oraz z mąką ziemniaczaną (mąka ziemniaczana dodaje nadaje ziemniakom chrupkości) ***

*** Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ziemniaki polewamy olejem z przyprawami i mieszamy ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 40 minut do zrumienienia. W połowie pieczenia ziemniaczki mieszamy i posypujemy pokrojonym boczkiem. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy całość siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE