Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym


Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczeniowym

Pyszne i oryginalne danie, które łączy w sobie prostotę wykonywania z głębokim, bogatym smakiem. Zraziki możemy podać z ziemniaczanym puree, kaszą gryczaną, pyzami lub kluskami śląskimi. Jako dodatek świetnie sprawdzi się kapusta zasmażana, buraczki lub ogórki kiszone.

 

 

Składniki:

0,5 kg mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny)

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

liść laurowy, ziele angielskie

pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

1 szklanka bulionu

1 łyżka sosu sojowego

mąka do obtoczenia zrazików i do zaciągnięcia sosu

olej do smażenia

1 łyżka siekanej natki pietruszki

  • Farsz:

2 ogórki kiszone

10 dkg boczku wędzonego

1 cebula

chrzan

musztarda francuska

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Cebulę, wędzony boczek i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone dzielimy na około 6-7 kulek. Każdą kulkę rozpłaszczamy na grubość około 0,5 cm i smarujemy delikatnie musztardą oraz odrobiną chrzanu ***

Musztarda i chrzan na przygotowanym mięsie
*** Na musztardzie układamy po łyżeczce pokrojonego boczku, ogórków i cebulki ***

Ogóreczki i cebulka na mięsie mielonym
*** Całość zwijamy i formujemy w dłoniach zgrabne roladki ***

*** Zraziki następnie obtaczamy w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i układamy roladki ***

*** Obsmażamy mięso delikatnie obracając, tak aby roladki były rumiane z każdej strony ***

*** Zraziki zalewamy winem i zagotowujemy. Następnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie raz obracamy delikatnie roladki na drugą stronę ***

*** Po tym czasie sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody (około 1 łyżka mąki zmieszana z 1/3 szklanki wody), mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***

*** W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku i na końcu posypujemy siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE