Botwinka – wiosenna zupa z buraczków


Botwinka – wiosenna zupa z buraczków

Barszczyk z botwinki, to klasyczny smak wiosny i wczesnego lata. Ciepła, kremowa, gęsta i sycąca zupa. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

2 pęczki botwinki z buraczkami

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

2-3 ziemniaki

1 marchew

1 łyżka masła

1,5 litra bulionu

liść laurowy

2 kulki ziela angielskiego

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

2 łyżki śmietanki do zabielenia

 

 

*** Ziemniaki oraz marchew obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy ***

*** Buraczki odcinamy od liści, dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę ***

*** W garnku na maśle podsmażamy wszystkie przygotowane warzywa (ziemniaki, marchew, cebulę, czosnek i buraki) ***

*** Następnie zalewamy całość bulionem dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i zagotowujemy ***

*** Zmniejszamy moc palnika i gotujemy całość pod przykryciem przez 20 minut. W międzyczasie liście od buraczków dokładnie myjemy i drobno kroimy  ***

*** Dodajemy liście do zupy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut ***

*** Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zabielamy śmietanką (do kubka wlewamy śmietankę, dodajemy dwie łyżki gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka) ***

*** Podajemy z keksem śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego, posypane koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

KOMENTARZE