Botwinka – wiosenna zupa z buraczków
Barszczyk z botwinki, to klasyczny smak wiosny i wczesnego lata. Ciepła, kremowa, gęsta i sycąca zupa. Coś pysznego!
Składniki:
2 pęczki botwinki z buraczkami
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
2-3 ziemniaki
1 marchew
1 łyżka masła
1,5 litra bulionu
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
2 łyżki śmietanki do zabielenia
*** Ziemniaki oraz marchew obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy ***
*** Buraczki odcinamy od liści, dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę ***
*** W garnku na maśle podsmażamy wszystkie przygotowane warzywa (ziemniaki, marchew, cebulę, czosnek i buraki) ***
*** Następnie zalewamy całość bulionem dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i zagotowujemy ***
*** Zmniejszamy moc palnika i gotujemy całość pod przykryciem przez 20 minut. W międzyczasie liście od buraczków dokładnie myjemy i drobno kroimy ***
*** Dodajemy liście do zupy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut ***
*** Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zabielamy śmietanką (do kubka wlewamy śmietankę, dodajemy dwie łyżki gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka) ***
*** Podajemy z keksem śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego, posypane koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
Młoda kapusta na 10 sposobów! Proste i pyszne przepisy Przepisy tutaj (KLIK)
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ