Jogurtowiec z owocami i kruszonką


Jogurtowiec z owocami i kruszonką

Puszyste i wilgotne ciasto jogurtowe, które wprost rozpływa się w ustach. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.

  • Ciasto:

2  jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka jogurtu naturalnego

100ml oleju

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Kruszonka:

100g mąki

5 łyżek cukru

60 g masła

  • Dodatkowo:

1 szklanka owoców – u mnie truskawki i borówki

 

 

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***

*** Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta ***

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy olej i jogurt, ponownie mieszamy do połączenia ***

*** Do ciasta partiami przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia ***

*** Całość mieszamy dokładnie łyżką lub szpatułką ***

*** Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub formy do pieczenia (moja tortownica ma średnicę 20cm) ***

*** Na cieście układamy owoce ***

*** Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40 minut – do suchego patyczka ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE