Jogurtowiec z owocami i kruszonką
Puszyste i wilgotne ciasto jogurtowe, które wprost rozpływa się w ustach. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Polecam!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.
- Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka jogurtu naturalnego
100ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kruszonka:
100g mąki
5 łyżek cukru
60 g masła
- Dodatkowo:
1 szklanka owoców – u mnie truskawki i borówki
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***
*** Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta ***
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy olej i jogurt, ponownie mieszamy do połączenia ***
*** Do ciasta partiami przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia ***
*** Całość mieszamy dokładnie łyżką lub szpatułką ***
*** Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub formy do pieczenia (moja tortownica ma średnicę 20cm) ***
*** Na cieście układamy owoce ***
*** Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40 minut – do suchego patyczka ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ