Maślane fileciki z kurczaka w kremowym sosie z papryką i pieczarkami


Maślane fileciki z kurczaka w kremowym sosie z papryką i pieczarkami

Soczyste i delikatne mięso drobiowe otulone bogatym i aksamitnym sosem, w którym słodycz papryki idealnie łączy się z kremową konsystencją oraz subtelna nutą masła. To danie jest zarówno eleganckie, jak i komfortowe, świetne na rodzinny obiad, jak i na specjalną okazję. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt zachwyca smakiem i aromatem. Obiad, który świetnie smakuje z różnymi dodatkami, może to być puszyste puree ziemniaczane, ryż, kasza czy świeże pieczywo, idealne do maczania w aromatycznym sosie.

 

 

Składniki:

3 filety z kurczak 

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

ok 3 łyżki masła klarowanego

1 cebula

20dkg pieczarek

3 papryki: czerwona, żółta i zielona

150ml słodkiej śmietanki 30%

100ml bulionu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki posiekanego koperku

 

 

*** Pieczarki kroimy w plasterki, a papryki w paseczki ***

*** Mięso z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki ***

*** Filety nacieramy solą, pieprzem i paprykami ***

*** Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim fileciki na rumiano ***

*** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki ***

*** Dodajemy paprykę, mieszamy ***

*** Ponownie dokładamy podsmażone mięso ***

*** W miseczce mieszamy śmietankę z bulionem oraz koncentratem  ***

*** Całość wlewamy na patelnię, dodajemy posiekany koperek i zagotowujemy ***

*** Dusimy na średniej mocy palnika przez około 15 minut, aż mięso całkowicie zmięknie, a sos zgęstnieje ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE