Sernik baskijski


Sernik baskijski

Kremowy, bogaty smak z delikatną nutą karmelu, która powstaje dzięki mocnemu przypieczeniu wierzchu. Wnętrze ciasta jest wilgotne i delikatne, niemal rozpływające się w ustach. Brak spodu sprawia, że całą uwagę skupia się na niepowtarzalnym smaku tego sernika, a lekko „spalony” wierzch dodaje mu unikalnego charakteru.

Sernik baskijski niektórzy uznają za najlepszy sernik na świecie. I ja chyba muszę się zgodzić, uwielbiam go. Piekłam to ciasto już kilka razy i zawsze wychodzi, trzeba się tylko trzymać przepisu. Sernik pieczemy krótko w wysokiej temperaturze, po tym czasie jest wysoki, spieczony z wierzchu, ale falujący w środku, tak ma być. Po ostudzeniu i długim schłodzeniu zetnie się w środku i będzie miał ten wyjątkowy smak smak oraz kremową konsystencję.

 

 

Składniki:

*na tortownicę o średnicy 20cm, wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki około 1 godzinę przed pieczeniem

750g serka Philadelphia

250g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego – 16g

2 łyżki mąki pszennej

4 jajka

200g śmietanki kremówki 30%

 

 

*** Do miski miksera przekładamy serki, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do czasu połączenia się składników ***

*** Wsypujemy mąkę i jeszcze przez chwilę miksujemy ***

*** Następnie cały czas miksując wbijamy kolejno po jednym jajku ***

*** Cienkim strumieniem wlewamy śmietankę i miksujemy jeszcze przez około 2 minuty, aż uzyskamy gładką konsystencje ***

*** Tortownicę wykładamy wygniecionym w dłoniach papierem do pieczenia i wlewamy ciasto ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240’C i pieczemy przez 25 minut. Sernik po tym czasie będzie wysoki, spieczony z wierzchu, ale falujący w środku, tak ma być. Po ostudzeniu i długim schłodzeniu zetnie się w środku ***

*** Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w tortownicy. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc. Następnie ciasto wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy delikatnie papier i przekładamy na talerz ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE