Sernik baskijski
Kremowy, bogaty smak z delikatną nutą karmelu, która powstaje dzięki mocnemu przypieczeniu wierzchu. Wnętrze ciasta jest wilgotne i delikatne, niemal rozpływające się w ustach. Brak spodu sprawia, że całą uwagę skupia się na niepowtarzalnym smaku tego sernika, a lekko „spalony” wierzch dodaje mu unikalnego charakteru.
Sernik baskijski niektórzy uznają za najlepszy sernik na świecie. I ja chyba muszę się zgodzić, uwielbiam go. Piekłam to ciasto już kilka razy i zawsze wychodzi, trzeba się tylko trzymać przepisu. Sernik pieczemy krótko w wysokiej temperaturze, po tym czasie jest wysoki, spieczony z wierzchu, ale falujący w środku, tak ma być. Po ostudzeniu i długim schłodzeniu zetnie się w środku i będzie miał ten wyjątkowy smak smak oraz kremową konsystencję.
Składniki:
*na tortownicę o średnicy 20cm, wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki około 1 godzinę przed pieczeniem
750g serka Philadelphia
250g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego – 16g
2 łyżki mąki pszennej
4 jajka
200g śmietanki kremówki 30%
*** Do miski miksera przekładamy serki, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy do czasu połączenia się składników ***
*** Wsypujemy mąkę i jeszcze przez chwilę miksujemy ***
*** Następnie cały czas miksując wbijamy kolejno po jednym jajku ***
*** Cienkim strumieniem wlewamy śmietankę i miksujemy jeszcze przez około 2 minuty, aż uzyskamy gładką konsystencje ***
*** Tortownicę wykładamy wygniecionym w dłoniach papierem do pieczenia i wlewamy ciasto ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240’C i pieczemy przez 25 minut. Sernik po tym czasie będzie wysoki, spieczony z wierzchu, ale falujący w środku, tak ma być. Po ostudzeniu i długim schłodzeniu zetnie się w środku ***
*** Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w tortownicy. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc. Następnie ciasto wyjmujemy z tortownicy, zdejmujemy delikatnie papier i przekładamy na talerz ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ