Skrzydełka z wieprzowiną w szklistym sosie pieczeniowym
Rumiane kąski kurczaka duszone razem z wieprzowiną w pysznym i aromatycznym sosie. Ciekawy pomysł na obiad, który zadowoli każdego miłośnika mięsnych dań.
Składniki:
5-6 skrzydełek z kurczaka
ok 2 łyżki przyprawy do kurczaka (u mnie złocista)
ok 1 kg szynki wieprzowej
1 cebula lub kilka cebulek szalotek
kilka pieczarek
1 marchew
2 szklanki bulionu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia
1 łyżka siekanego koperku
*** Skrzydełka kroimy na 3 części, końcówki wyrzucamy, nie będą nam potrzebne ***
*** Mięso przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do kurczaka, mieszamy ***
*** Szynkę wieprzową kroimy w średniej wielkości kostkę, oprószamy przyprawami ***
*** Pieczarki kroimy na kawałki lub w plasterki, a dużą cebulę w piórka (jeśli używamy szalotki, to zostawiamy w całości) ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy skrzydełka z dwóch stron na rumiano. Podsmażone mięso przekładamy na talerz ***
*** Na patelni smażymy wieprzowinę do zrumienienia. Dodajemy cebulę, pieczarki i pokrojoną w plasterki marchew, smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę ***
*** Wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego ***
*** Zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika do małej, dokładamy na wierzch podsmażone skrzydełka i dusimy całość pod przykryciem przez około 1 godzinę, bez mieszania ***
*** Po tym czasie sos zaciągamy mąką – do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, mieszamy i wlewamy do sosu ***
*** Zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku i na koniec posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ