Skrzydełka z wieprzowiną w szklistym sosie pieczeniowym


Skrzydełka z wieprzowiną w szklistym sosie pieczeniowym

Rumiane kąski kurczaka duszone razem z wieprzowiną w pysznym i aromatycznym sosie. Ciekawy pomysł na obiad, który zadowoli każdego miłośnika mięsnych dań.

 

 

Składniki:

5-6 skrzydełek z kurczaka

ok 2 łyżki przyprawy do kurczaka (u mnie złocista)

ok 1 kg szynki wieprzowej

1 cebula lub kilka cebulek szalotek

kilka pieczarek

1 marchew

2 szklanki bulionu

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

liść laurowy, ziele angielskie

olej do smażenia

1 łyżka siekanego koperku

 

 

*** Skrzydełka kroimy na 3 części, końcówki wyrzucamy, nie będą nam potrzebne ***

*** Mięso przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do kurczaka, mieszamy ***

*** Szynkę wieprzową kroimy w średniej wielkości kostkę, oprószamy przyprawami ***

*** Pieczarki kroimy na kawałki lub w plasterki, a dużą cebulę w piórka (jeśli używamy szalotki, to zostawiamy w całości) ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy skrzydełka z dwóch stron na rumiano. Podsmażone mięso przekładamy na talerz ***

*** Na patelni smażymy wieprzowinę do zrumienienia. Dodajemy cebulę, pieczarki i pokrojoną w plasterki marchew, smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę ***

*** Wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego ***

*** Zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika do małej, dokładamy na wierzch podsmażone skrzydełka i dusimy całość pod przykryciem przez około 1 godzinę, bez mieszania ***

*** Po tym czasie sos zaciągamy mąką – do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, mieszamy i wlewamy do sosu ***

*** Zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku i na koniec posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 
 

KOMENTARZE