Wilgotne ciasto maślane z truskawkami i kruszonką
Delikatne, wilgotne ciasto o maślanym smaku, które rozpływa się w ustach. Lekko kwaskowy smak truskawek, idealnie kontrastuje ze słodyczą ciasta i kruszonki. Wszystko tworzy pyszną i harmonijną całość. To ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego tak apetyczne, że aż prosi się, żeby je zjeść.
Składniki:
- Ciasto:
160g masła
130g cukru
4 jajka
szczypta soli
100g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Kruszonka:
100g mąki
4 łyżki cukru
70 g masła
- Dodatkowo:
kilka sztuk truskawek
*** Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składników (nie za długo!) ***
*** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***
*** Ubite białka dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (moja ma średnice 22 cm), a na wierzch wykładamy przekrojone na pół truskawki (przecięciem do góry) ***
*** Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***
*** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką ***
*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 50 minut – do czasu aż zrumieni się z wierzchu i wyrośnie ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Thanks for providing such valuable and well-researched content. I’m grateful for your hard work.