Wilgotne ciasto maślane z truskawkami i kruszonką


Wilgotne ciasto maślane z truskawkami i kruszonką

Delikatne, wilgotne ciasto o maślanym smaku, które rozpływa się w ustach. Lekko kwaskowy smak truskawek, idealnie kontrastuje ze słodyczą ciasta i kruszonki. Wszystko tworzy pyszną i harmonijną całość. To ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego tak apetyczne, że aż prosi się, żeby je zjeść.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

160g masła

130g cukru

4 jajka

szczypta soli

100g mąki pszennej

100g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Kruszonka:

100g mąki

4 łyżki cukru

70 g masła

  • Dodatkowo:

kilka sztuk truskawek

 

*** Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składników (nie za długo!) ***

*** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Ubite białka dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy ***

*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (moja ma średnice 22 cm), a na wierzch wykładamy przekrojone na pół truskawki (przecięciem do góry) ***

*** Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami, aż powstaną grudki ***

*** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 50 minut – do czasu aż zrumieni się z wierzchu i wyrośnie ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Wilgotne ciasto maślane z truskawkami i kruszonką