Kremowy sernik z masłem orzechowym


Kremowy sernik z masłem orzechowym

Ciasto, które łączy w sobie bogatą, aksamitną konsystencje tradycyjnego sernika z intensywnym orzechowym smakiem. Sernik jest pieczony z parą, w niskiej temperaturze, aby uniknąć pęknięć i uzyskać idealną konsystencje. Przygotowanie ciasta jest proste i bardzo szybkie. Sernik wychodzi kremowy, aksamitny i wprost rozpływa się w ustach.

 

 

Składniki:

*na tortownicę o średnicy 22cm

  • Spód ciasta:

ok 200g ciastek pełnoziarnistych

60g masła

  • Masa serowa (wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej):

1 kg sera mielonego (może być twaróg z wiaderka)

200g masła orzechowego, gładkiego, 100% orzechów

200g cukru (1 szklanka)

5 jajek

1 budyń waniliowy

1 cukier waniliowy – 16g

50ml słodkiej śmietanki

  • Polewa:

100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (u mnie pół na pół)

80ml śmietanki kremówki

pół szklanki orzechów włoskich

 

 

*** Przygotowujemy spód ciasta. Masło roztapiamy w garnuszku ***

*** Ciastka kruszymy w malakserze. Roztopione masło dodajemy do ciastek, mieszamy ***

*** Tortownicę lub rant cukierniczy (u mnie o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia – tylko spód. Wsypujemy ciastka zmieszane z masłem i równomiernie rozprowadzamy. Na czas przygotowania masy serowej tortownice wkładamy do lodówki ***

*** Ser przekładamy do misy miksera, dodajemy cukry i masło orzechowe ***

*** Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wbijamy kolejno po jednym jajku, miksując kilka sekund pomiędzy wrzucanymi jajkami. Na koniec wlewamy śmietankę i wsypujemy budyń (w proszku). Miksujemy do połączenia składników ***

*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160’C, na spodzie, tuż pod kratką na której będziemy piekli sernik umieszczamy blaszkę z wyposażenia piekarnika do której wlewamy ok 1,5 szklanki wrzącej wody z czajnika. Sernik będzie się piekł z parą wodną. Masę serową wylewamy delikatnie na spód z ciasteczek, wyrównujemy ***

*** Sernik pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 160’C, po tym czasie sprawdzamy czy wierzch jest ścięty, jeśli nie to wydłużamy pieczenie o kilka minut ***

*** Sernik odcinamy nożem od boków tortownicy (dzięki temu, jeśli trochę opadnie, to będzie wszędzie równy). Wkładamy ponownie do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach ***

*** Po tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnuszka wlewamy śmietankę i zagotowujemy ją. Wyłączamy panik, dodajemy połamana na kawałki czekoladę i zostawiam na około 1 minutę. Po tym czasie mieszamy, aż powstanie jednolita polewa ***

*** Polewę czekoladową wykładamy równomiernie na ciasto i całość obsypujemy siekanymi orzechami ***

*** Sernik wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin, aby nabrał odpowiedniej konsystencji ***

*** SMACZNEGO ***

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE