Kremowy sernik z masłem orzechowym
Ciasto, które łączy w sobie bogatą, aksamitną konsystencje tradycyjnego sernika z intensywnym orzechowym smakiem. Sernik jest pieczony z parą, w niskiej temperaturze, aby uniknąć pęknięć i uzyskać idealną konsystencje. Przygotowanie ciasta jest proste i bardzo szybkie. Sernik wychodzi kremowy, aksamitny i wprost rozpływa się w ustach.
Składniki:
*na tortownicę o średnicy 22cm
- Spód ciasta:
ok 200g ciastek pełnoziarnistych
60g masła
- Masa serowa (wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej):
1 kg sera mielonego (może być twaróg z wiaderka)
200g masła orzechowego, gładkiego, 100% orzechów
200g cukru (1 szklanka)
5 jajek
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy – 16g
50ml słodkiej śmietanki
- Polewa:
100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (u mnie pół na pół)
80ml śmietanki kremówki
pół szklanki orzechów włoskich
*** Przygotowujemy spód ciasta. Masło roztapiamy w garnuszku ***
*** Ciastka kruszymy w malakserze. Roztopione masło dodajemy do ciastek, mieszamy ***
*** Tortownicę lub rant cukierniczy (u mnie o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia – tylko spód. Wsypujemy ciastka zmieszane z masłem i równomiernie rozprowadzamy. Na czas przygotowania masy serowej tortownice wkładamy do lodówki ***
*** Ser przekładamy do misy miksera, dodajemy cukry i masło orzechowe ***
*** Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wbijamy kolejno po jednym jajku, miksując kilka sekund pomiędzy wrzucanymi jajkami. Na koniec wlewamy śmietankę i wsypujemy budyń (w proszku). Miksujemy do połączenia składników ***
*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160’C, na spodzie, tuż pod kratką na której będziemy piekli sernik umieszczamy blaszkę z wyposażenia piekarnika do której wlewamy ok 1,5 szklanki wrzącej wody z czajnika. Sernik będzie się piekł z parą wodną. Masę serową wylewamy delikatnie na spód z ciasteczek, wyrównujemy ***
*** Sernik pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 160’C, po tym czasie sprawdzamy czy wierzch jest ścięty, jeśli nie to wydłużamy pieczenie o kilka minut ***
*** Sernik odcinamy nożem od boków tortownicy (dzięki temu, jeśli trochę opadnie, to będzie wszędzie równy). Wkładamy ponownie do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach ***
*** Po tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnuszka wlewamy śmietankę i zagotowujemy ją. Wyłączamy panik, dodajemy połamana na kawałki czekoladę i zostawiam na około 1 minutę. Po tym czasie mieszamy, aż powstanie jednolita polewa ***
*** Polewę czekoladową wykładamy równomiernie na ciasto i całość obsypujemy siekanymi orzechami ***
*** Sernik wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin, aby nabrał odpowiedniej konsystencji ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ