Polędwiczki wieprzowe duszone w kremowym sosie cebulowym


Polędwiczki wieprzowe duszone w kremowym sosie cebulowym

Pyszne danie o harmonijnym połączeniu smaków i kremowej konsystencji, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

 

 

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

2 cebule

1 marchew

pół pęczka koperku

3/4 szklanki bulionu

pół szklanki śmietanki kremówki

sól, pieprz

olej do smażenia

 

*** Polędwiczkę Kroimy w grubsze plastry ***

*** Plastry mięsa rozbijamy niezbyt cienko ***

*** Oprószamy delikatnie solą i pieprzem ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano ***

*** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę oraz startą na tarce marchew ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy ponownie mięso oraz posiekany koperek ***

*** Wlewany bulion, mieszamy ***

*** Dodajemy śmietankę, mieszamy ***

*** Całość zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i dusimy wszystko bez przykrycia przez około 15 minut, często mieszając ***

*** W tym czasie sos powinien zgęstnieć. W razie potrzeby doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE