Polędwiczki wieprzowe duszone w kremowym sosie cebulowym
Pyszne danie o harmonijnym połączeniu smaków i kremowej konsystencji, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
2 cebule
1 marchew
pół pęczka koperku
3/4 szklanki bulionu
pół szklanki śmietanki kremówki
sól, pieprz
olej do smażenia
*** Polędwiczkę Kroimy w grubsze plastry ***
*** Plastry mięsa rozbijamy niezbyt cienko ***
*** Oprószamy delikatnie solą i pieprzem ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano ***
*** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę oraz startą na tarce marchew ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy ponownie mięso oraz posiekany koperek ***
*** Wlewany bulion, mieszamy ***
*** Dodajemy śmietankę, mieszamy ***
*** Całość zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i dusimy wszystko bez przykrycia przez około 15 minut, często mieszając ***
*** W tym czasie sos powinien zgęstnieć. W razie potrzeby doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ