Krucha karkówka w gęstym i aromatycznym sosie
Pyszne danie, które zachwyca swoją soczystością i głębokim smakiem. Karkówka to tłusty kawałek mięsa, który idealnie nadaje się do duszenia, dzięki czemu staje się krucha i rozpływa się w ustach. Natomiast ciemny, gęsty i aromatyczny sos, to prawdziwa esencja tego dania. Doskonale smakuje z ziemniakami, kluskami lub kaszą i oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki.
Składniki:
ok 1 kg karkówki wieprzowej
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
2 cebule
1 marchew
10dkg pieczarek
1,5 szklanki bulionu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki miodu
1 łyżeczka mąki pszennej
olej do smażenia
zielenina do posypania
*** Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki ***
*** Pokrojoną wieprzowinę oprószamy z dwóch stron przyprawami i podsmażamy na rozgrzanym oleju ***
*** Podsmażone mięso przekładamy na chwilę na talerz, a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojone w plasterki cebulę ***
*** Po chwili dodajemy pokrojoną w plasterki marchew oraz pieczarki ***
*** Gdy cebula się zeszkli, a pieczarki zrumienią, dodajemy ponownie mięso. Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika do małej i dusimy całość od czasu do czau mieszając przez około 1 godzinę ***
*** Następnie sos zaciągamy: do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki pszennej, mieszamy i całość wlewamy na patelnie, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Dodajemy sos sojowy, koncentrat oraz miód, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec posypujemy siekaną zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ