Krucha karkówka w gęstym i aromatycznym sosie


Krucha karkówka w gęstym i aromatycznym sosie

Pyszne danie, które zachwyca swoją soczystością i głębokim smakiem. Karkówka to tłusty kawałek mięsa, który idealnie nadaje się do duszenia, dzięki czemu staje się krucha i rozpływa się w ustach. Natomiast ciemny, gęsty i aromatyczny sos, to prawdziwa esencja tego dania. Doskonale smakuje z ziemniakami, kluskami lub kaszą i oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki.

 

 

Składniki:

ok 1 kg karkówki wieprzowej

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

2 cebule

1 marchew

10dkg pieczarek

1,5 szklanki bulionu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

pół łyżeczki miodu

1 łyżeczka mąki pszennej

olej do smażenia

zielenina do posypania

 

 

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki ***

*** Pokrojoną wieprzowinę oprószamy z dwóch stron przyprawami i podsmażamy na rozgrzanym oleju ***

*** Podsmażone mięso przekładamy na chwilę na talerz, a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojone w plasterki cebulę ***

*** Po chwili dodajemy pokrojoną w plasterki marchew oraz pieczarki ***

*** Gdy cebula się zeszkli, a pieczarki zrumienią, dodajemy ponownie mięso. Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika do małej i dusimy całość od czasu do czau mieszając przez około 1 godzinę ***

*** Następnie sos zaciągamy: do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki pszennej, mieszamy i całość wlewamy na patelnie, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Dodajemy sos sojowy, koncentrat oraz miód, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec posypujemy siekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE