Soczysty kurczak pieczony w marynacie


Soczysty kurczak pieczony w marynacie

Smakowite danie, które łączy w sobie soczystość mięsa z aromatyczną marynatą, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem kurczaka. Jest to uniwersalne danie, które można podawać na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako danie główne lub przekąska. Takie pieczone mięsko można podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą, pieczywem lub sałatką.

 

 

Składniki:

ok 10 części  z kurczaka (u mnie pałki, skrzydełka)

  • Marynata:

1/4 szklanki oliwy lub oleju

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka pikantnego ketchupu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka musztardy

1 łyżeczka miodu

2 przeciśnięte ząbki czosnku

Przyprawy: 1 łyżka soli, 1 łyżka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżka majeranku, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki

 

*** Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Części kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie,  całość odkładamy na około 1 godzinę ***

*** Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy z wierzchu folią aluminiową ***

*** Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzewamy do 190’C i pieczemy pod przykryciem przez około 1 godzinę . Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy mięso jeszcze przez około 10-15 minut – do ładnego zrumienienia i całkowitej miękkości ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE