Soczysty kurczak pieczony w marynacie
Smakowite danie, które łączy w sobie soczystość mięsa z aromatyczną marynatą, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem kurczaka. Jest to uniwersalne danie, które można podawać na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako danie główne lub przekąska. Takie pieczone mięsko można podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą, pieczywem lub sałatką.
Składniki:
ok 10 części z kurczaka (u mnie pałki, skrzydełka)
- Marynata:
1/4 szklanki oliwy lub oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pikantnego ketchupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
2 przeciśnięte ząbki czosnku
Przyprawy: 1 łyżka soli, 1 łyżka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżka majeranku, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki
*** Do miski przekładamy wszystkie składniki marynaty ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Części kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie, całość odkładamy na około 1 godzinę ***
*** Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy z wierzchu folią aluminiową ***
*** Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzewamy do 190’C i pieczemy pod przykryciem przez około 1 godzinę . Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy mięso jeszcze przez około 10-15 minut – do ładnego zrumienienia i całkowitej miękkości ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ