Żeberka duszone w gęstym sosie śliwkowym
Te żeberka charakteryzują się wyjątkowym smakiem, w którym słodycz śliwek harmonijnie łączy się z delikatnym, lekko pikantnym smakiem mięsa. Żeberka są miękkie, soczyste i łatwo oddzielają się od kości. Ta wykwintna potrawa zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki:
ok 1,5 kg żeberek w paskach
2 cebule
kilka pieczarek
kilka suszonych śliwek
1 łyżka powideł śliwkowych
1 łyżka sosu sojowego
1 szklanka bulionu
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, chilli, liść laurowy
olej do smażalnia
*** Żeberka przekrawamy na 2-3 części ***
*** Przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem oraz chilli ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano ***
*** Mięso przekładamy do garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz drobno pokrojone suszone śliwki, smażymy przez chwilę ciągle mieszając ***
*** Całość przekładamy na mięso, zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Dusimy wszystko na małej mocy palnika pod przykryciem przez minimum 1 godzinę – do miękkości mięsa. Podczas gotowania kilka razy obracamy mięso ***
*** Następnie mięso wyciągamy na chwilę z garnka, a do powstałego sosu dodajemy powidła śliwkowe oraz sos sojowy, mieszamy ***
*** Do 1/3 szklanki wody dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy i całość wlewamy do sosu. Zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli ***
*** Żeberka przekładamy ponownie do garnka, obtaczamy w sosie i dusimy jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami, posypane siekaną natką pietruszki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ