Żeberka duszone w gęstym sosie śliwkowym


Żeberka duszone w gęstym sosie śliwkowym

Te żeberka charakteryzują się wyjątkowym smakiem,  w którym słodycz śliwek harmonijnie łączy się z delikatnym, lekko pikantnym smakiem mięsa. Żeberka są miękkie, soczyste i łatwo oddzielają się od kości. Ta wykwintna potrawa zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

 

 

Składniki:

ok 1,5 kg żeberek w paskach

2 cebule

kilka pieczarek

kilka suszonych śliwek

1 łyżka powideł śliwkowych

1 łyżka sosu sojowego

1 szklanka bulionu

1 łyżeczka mąki pszennej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

sól, pieprz, chilli, liść laurowy

olej do smażalnia

 

*** Żeberka przekrawamy na 2-3 części ***

*** Przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem oraz chilli ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiano ***

*** Mięso przekładamy do garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz drobno pokrojone suszone śliwki, smażymy przez chwilę ciągle mieszając ***

*** Całość przekładamy na mięso, zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Dusimy wszystko na małej mocy palnika pod przykryciem przez minimum 1 godzinę – do miękkości mięsa. Podczas gotowania kilka razy obracamy mięso ***

*** Następnie mięso wyciągamy na chwilę z garnka, a do powstałego sosu dodajemy powidła śliwkowe oraz sos sojowy, mieszamy ***

*** Do 1/3 szklanki wody dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy i całość wlewamy do sosu. Zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli ***

*** Żeberka przekładamy ponownie do garnka, obtaczamy w sosie i dusimy jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami, posypane siekaną natką pietruszki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE