Puszyste rogaliki jogurtowe


Puszyste rogaliki jogurtowe

Delikatny, mięciutki i rumiany wypiek, który łączy w sobie słodycz malin oraz lekką nutkę jogurtu. Rogaliki są złociste i puszyste, a nadzienie z malin dodaje im soczystości i orzeźwiającego smaku. Pyszna przekąska do kawki lub herbatki.

 

 

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej

7 dkg suchych drożdży (1 opakowanie)

200ml gęstego jogurtu naturalnego

200g zimnego masła

4 łyżki cukru

4 żółtka jaj

  • Dodatkowo:

konfitura lub powidła do nadziania rogalików

1 białko jajka do posmarowania rogali

cukier puder do posypania

 

 

*** Jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej, należy wyjąć je z lodówki na około 1 godzinę przed robieniem ciasta. Drożdże wsypujemy do jogurtu, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy ***

*** Na blat wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie w środku i wlewamy żółtka jaj ***

*** Dodajemy resztę cukru i ucieramy z nim żółtka ***

*** Dodajemy jogurt z drożdżami oraz pokrojone na kawałki zimne masło ***

*** Całość mieszamy delikatnie z mąką i siekamy nożem, aż powstanie coś na kształt kruszonki ***

*** Następnie zagniatamy wszystko na gładkie ciasto ***

*** Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu dzielimy na cztery części ***

*** Każdą część rozwałkowujemy kolejno na kształt koła. Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę nadzienia. Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy ***

*** Rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jajka ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 20 minut – do zrumienienia ***

*** Po przestudzeniu rogaliki oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Puszyste rogaliki jogurtowe