Kremowa zupa pieczarkowo-serowa


Kremowa zupa pieczarkowo-serowa

Pożywne i rozgrzewające danie, które łączy w sobie bogaty smak pieczarek i kremową konsystencje sera. Jest to idealna propozycja na chłodne dni, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

 

 

Składniki:

500g pieczarek

2 cebule

2 nieduże ziemniaki

1 marchew

kawałek pora

ok 2 litry bulionu

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie

1 łyżka kremowego serka śmietankowego kanapkowego np Almette

nieduży kawałek sera z niebieską pleśnią

siekana zielenina do posypania

opcjonalnie 1 łyżka tartego sera cheddar

1 łyżka masła

 

 

*** Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim pokrojoną w krążki cebulę ***

*** Po chwili dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość smażymy często mieszając do zrumienienia grzybów ***

*** Następnie dodajemy pokrojone na kawałki ziemniaki, marchew i pora ***

*** Wszystko razem podsmażamy przez około 1 minutę ciągle mieszając. Całość przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy dwie kulki ziela angielskiego i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy przez około 30 minut, do miękkości warzyw ***

*** Następnie dodajemy sery, mieszamy do rozpuszczenia ***

*** Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***

*** Podajemy na gorąco posypane zieleniną i opcjonalnie serem cheddar ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE