Kremowa zupa pieczarkowo-serowa
Pożywne i rozgrzewające danie, które łączy w sobie bogaty smak pieczarek i kremową konsystencje sera. Jest to idealna propozycja na chłodne dni, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki:
500g pieczarek
2 cebule
2 nieduże ziemniaki
1 marchew
kawałek pora
ok 2 litry bulionu
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie
1 łyżka kremowego serka śmietankowego kanapkowego np Almette
nieduży kawałek sera z niebieską pleśnią
siekana zielenina do posypania
opcjonalnie 1 łyżka tartego sera cheddar
1 łyżka masła
*** Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim pokrojoną w krążki cebulę ***
*** Po chwili dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość smażymy często mieszając do zrumienienia grzybów ***
*** Następnie dodajemy pokrojone na kawałki ziemniaki, marchew i pora ***
*** Wszystko razem podsmażamy przez około 1 minutę ciągle mieszając. Całość przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy dwie kulki ziela angielskiego i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy przez około 30 minut, do miękkości warzyw ***
*** Następnie dodajemy sery, mieszamy do rozpuszczenia ***
*** Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***
*** Podajemy na gorąco posypane zieleniną i opcjonalnie serem cheddar ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ