Wieprzowina duszona w szklistym sosie cebulowym


Wieprzowina duszona w szklistym sosie cebulowym

Pyszne i sycące danie, które z łatwością przygotujesz w domu. Taki obiad z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi mięs. Wieprzowinę w sosie możemy podać z ziemniakami, kluskami lub kaszą i surówką albo kiszonymi ogórkami.

 

 

Składniki:

1 kg wieprzowiny (szynki, łopatki lub karkówki)

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek

3 cebule

5-6 suszonych grzybów

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

1 szklanka bulionu

1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

olej do smażenia

zielenina do posypania

 

 

*** Mięso (u mnie szynka) kroimy w średniej grubości plastry ***

*** Pokrojoną wieprzowinę oprószamy z dwóch stron przyprawami ***

*** Następnie mięso obtaczamy w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano ***

*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na patelnie z wysokim rantem, a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojone w plasterki cebulę ***

*** Po chwili dodajemy suszone grzyby, mieszamy ***

*** Całość przekładamy na podsmażone wcześniej mięso ***

*** Wszystko zalewamy winem i zagotowujemy ***

*** Wlewamy bulion i dusimy całość przez około 1 godzinę, do miękkości mięsa ***

*** Następnie sos zaciągamy: do 1/3 szklanki wody wsypujemy po łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej, mieszamy i całość wlewamy na patelnie, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Na koniec potrawę posypujemy siekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE