Wieprzowina duszona w szklistym sosie cebulowym
Pyszne i sycące danie, które z łatwością przygotujesz w domu. Taki obiad z pewnością zasmakuje każdemu miłośnikowi mięs. Wieprzowinę w sosie możemy podać z ziemniakami, kluskami lub kaszą i surówką albo kiszonymi ogórkami.
Składniki:
1 kg wieprzowiny (szynki, łopatki lub karkówki)
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
3 cebule
5-6 suszonych grzybów
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka bulionu
1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
zielenina do posypania
*** Mięso (u mnie szynka) kroimy w średniej grubości plastry ***
*** Pokrojoną wieprzowinę oprószamy z dwóch stron przyprawami ***
*** Następnie mięso obtaczamy w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano ***
*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na patelnie z wysokim rantem, a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojone w plasterki cebulę ***
*** Po chwili dodajemy suszone grzyby, mieszamy ***
*** Całość przekładamy na podsmażone wcześniej mięso ***
*** Wszystko zalewamy winem i zagotowujemy ***
*** Wlewamy bulion i dusimy całość przez około 1 godzinę, do miękkości mięsa ***
*** Następnie sos zaciągamy: do 1/3 szklanki wody wsypujemy po łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej, mieszamy i całość wlewamy na patelnie, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Na koniec potrawę posypujemy siekaną zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ