Ciasto Raffaello z bananami i galaretką


Ciasto Raffaello z bananami i galaretką

To ciasto charakteryzuje się delikatnym smakiem wilgotnego biszkoptu, kokosa i aksamitnego kremu śmietankowego. Całość przełamaną nutką orzeźwiającej galaretki cytrynowej z bananami. Świetne połączanie smakowe. Idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie oryginalne smaki.

 

 

Składniki:

  • Biszkopt: 

5 dużych jajek

200g cukru

150g mąki pszennej typ 450

50g mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Żelka cytrynowo-bananowa:

2 galaretki cytrynowe

3 szklanki wody

2 banany

  • Nasączenie:

pół szklanki wody

2-3 łyżki soku z cytryny

  • Krem Raffaello:

500ml śmietanki kremówki 36%

250g serka mascarpone

5 łyżek cukru pudru

ok 0,5 szklanki wiórków kokosowych

  • Dodatkowo:

pół szklanki wiórków kokosowych do posypania

opcjonalnie pralinki Raffaello do dekoracji

 

 

*** Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***

*** Mąki mieszamy razem i przesiewamy partiami do masy jajecznej (3-4 partie) ***

*** Po każdej partii mąki masę mieszamy delikatnie szpatułką. Na końcu całość mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto ***

*** Ciasto przelewamy do blaszki (moja foremka ma wymiary 24×24 cm)  ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35-40 minut, do suchego patyczka. Odkładamy do wystudzenia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy żelkę. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Blaszkę w której piekliśmy biszkopt (lub inną, podobną wielkościowo) wykładamy folią spożywczą. Na dno blaszki wylewamy cienką warstwę galaretki ***

*** Na cienkiej warstwie galaretki układamy dość grubo pokrojone plastry bananów. Całość delikatnie wkładamy na kilka minut do lodówki, aby galaretka stężała i przykleiła banany, dzięki temu po zalaniu resztą galaretki, banany nie będą się przemieszczać. Wlewamy pozostałą galaretkę i ponownie umieszczamy całość w lodówce, aby galaretka mocno stężała ***

*** Gdy biszkopt całkowicie ostygnie przekrawamy go na dwa blaty ***

*** Przygotowujemy krem. Do misy miksera wlewamy śmietankę, przekładamy mascarpone i wsypujemy cukier puder. Wszystko miksujemy razem do uzyskania gęstego kremu ***

*** Do kremu dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych, mieszamy. Krem dzielimy na trzy części ***

*** Pierwszy blat biszkoptu nasączamy wodą wymieszaną sokiem z cytryny ***

*** Na biszkopcie wykładamy pierwszą cześć kremu, wyrównujemy ***

*** Na kremie delikatnie umieszczamy galaretkę z bananami, ja pokroiłam ją w szerokie plastry i w ten sposób przeniosłam na ciasto ***

*** Całość smarujemy drugą częścią kremu ***

*** Nakładamy drugi biszkopt i nasączamy go wodą z cytryną ***

*** Smarujemy pozostałym kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE