Ciasto Raffaello z bananami i galaretką
To ciasto charakteryzuje się delikatnym smakiem wilgotnego biszkoptu, kokosa i aksamitnego kremu śmietankowego. Całość przełamaną nutką orzeźwiającej galaretki cytrynowej z bananami. Świetne połączanie smakowe. Idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie oryginalne smaki.
Składniki:
5 dużych jajek
200g cukru
150g mąki pszennej typ 450
50g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Żelka cytrynowo-bananowa:
2 galaretki cytrynowe
3 szklanki wody
2 banany
- Nasączenie:
pół szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
- Krem Raffaello:
500ml śmietanki kremówki 36%
250g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
ok 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- Dodatkowo:
pół szklanki wiórków kokosowych do posypania
opcjonalnie pralinki Raffaello do dekoracji
*** Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***
*** Mąki mieszamy razem i przesiewamy partiami do masy jajecznej (3-4 partie) ***
*** Po każdej partii mąki masę mieszamy delikatnie szpatułką. Na końcu całość mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto ***
*** Ciasto przelewamy do blaszki (moja foremka ma wymiary 24×24 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35-40 minut, do suchego patyczka. Odkładamy do wystudzenia ***
*** W międzyczasie przygotowujemy żelkę. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Blaszkę w której piekliśmy biszkopt (lub inną, podobną wielkościowo) wykładamy folią spożywczą. Na dno blaszki wylewamy cienką warstwę galaretki ***
*** Na cienkiej warstwie galaretki układamy dość grubo pokrojone plastry bananów. Całość delikatnie wkładamy na kilka minut do lodówki, aby galaretka stężała i przykleiła banany, dzięki temu po zalaniu resztą galaretki, banany nie będą się przemieszczać. Wlewamy pozostałą galaretkę i ponownie umieszczamy całość w lodówce, aby galaretka mocno stężała ***
*** Gdy biszkopt całkowicie ostygnie przekrawamy go na dwa blaty ***
*** Przygotowujemy krem. Do misy miksera wlewamy śmietankę, przekładamy mascarpone i wsypujemy cukier puder. Wszystko miksujemy razem do uzyskania gęstego kremu ***
*** Do kremu dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych, mieszamy. Krem dzielimy na trzy części ***
*** Pierwszy blat biszkoptu nasączamy wodą wymieszaną sokiem z cytryny ***
*** Na biszkopcie wykładamy pierwszą cześć kremu, wyrównujemy ***
*** Na kremie delikatnie umieszczamy galaretkę z bananami, ja pokroiłam ją w szerokie plastry i w ten sposób przeniosłam na ciasto ***
*** Całość smarujemy drugą częścią kremu ***
*** Nakładamy drugi biszkopt i nasączamy go wodą z cytryną ***
*** Smarujemy pozostałym kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ