Cappuccino Karmelowe – pyszne ciasto bez pieczenia!


Cappuccino Karmelowe – pyszne ciasto bez pieczenia!

Delikatne piankowe ciasto nie wymagające pieczenia, które wprost rozpływa się w ustach. Kremowa masa straciatella, słodki kajmak oraz aksamitna pianka cappuccino, to połączenie wprost idealne. Pyszny deser na każdą okazję.

 

*Moja blaszka ma wymiary 25×21 cm

 

 

Składniki:

ok 15 sztuk ciemnych herbatników

ok 20 sztuk podłużnych biszkoptów

3 łyżki kawy cappuccino (u mnie smak orzechowy)

1 mała puszka masy kajmakowej 400g (u mnie smak orzechowy)

2 łyżki ciemnego kakao do oprószenia ciasta

  • Pianka straciatella:

400ml śmietanki kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru

3-4 łyżki posypki czekoladowej lub startej czekolady deserowej

2 płaskie łyżki żelatyny

  • Pianka cappuccino:

2 opakowania Śnieżki – bitej śmietany

0,4 litra mleka

5 łyżek cappuccino (u mnie orzechowe)

1,5 łyżki żelatyny

 

 

*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy warstwę herbatników. Kawę cappuccino (3 łyżki) zalewamy połową szklanki gorącej wody i odkładamy do wystudzenia ***

*** Przygotowujemy krem straciatella. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i odkładamy do ostudzenia (ma pozostać płynna) ***

*** Śmietankę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem na 3/4 czyli na średnio sztywno. Do ostudzonej żelatyny dodajemy łyżkę ubitej śmietany i mieszamy. Całość wlewamy do śmietanki i szybko miksujemy na najwyższych obrotach miksera ***

*** Do śmietanki dodajemy posypkę czekoladową lub startą czekoladę, mieszamy ***

*** Krem straciatella nakładamy na herbatniki, wyrównujemy ***

*** Podłużne biszkopty krótko namaczamy kolejno w kawie cappuccino ***

*** Namoczone biszkopty układamy na kremie ***

*** Masę kajmakową przekładamy do miski i mieszamy, aby zrobiła się luźniejsza ***

*** Kajmak wykładamy na biszkopty, wyrównujemy ***

*** Przygotowujemy piankę cappuccino. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody i odkładamy do ostudzenia (ma pozostać płynna). Zimne mleko ubijamy ze Śnieżkami na sztywno ***

*** Do ubitej Śnieżki wsypujemy kawę cappuccino (w proszku) ***

*** Miksujemy do czasu, aż kawa całkowicie się rozpuści ***

*** Do ostudzonej żelatyny dodajemy łyżkę kremu cappuccino i mieszamy. Całość wlewamy do kremu i szybko miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Gotowy krem wykładamy na ciasto. Z wierzchu posypujemy przez sitko kakao ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin (a najlepiej zostawić w lodówce na całą noc) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE