Cappuccino Karmelowe – pyszne ciasto bez pieczenia!
Delikatne piankowe ciasto nie wymagające pieczenia, które wprost rozpływa się w ustach. Kremowa masa straciatella, słodki kajmak oraz aksamitna pianka cappuccino, to połączenie wprost idealne. Pyszny deser na każdą okazję.
*Moja blaszka ma wymiary 25×21 cm
Składniki:
ok 15 sztuk ciemnych herbatników
ok 20 sztuk podłużnych biszkoptów
3 łyżki kawy cappuccino (u mnie smak orzechowy)
1 mała puszka masy kajmakowej 400g (u mnie smak orzechowy)
2 łyżki ciemnego kakao do oprószenia ciasta
- Pianka straciatella:
400ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki posypki czekoladowej lub startej czekolady deserowej
2 płaskie łyżki żelatyny
- Pianka cappuccino:
2 opakowania Śnieżki – bitej śmietany
0,4 litra mleka
5 łyżek cappuccino (u mnie orzechowe)
1,5 łyżki żelatyny
*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy warstwę herbatników. Kawę cappuccino (3 łyżki) zalewamy połową szklanki gorącej wody i odkładamy do wystudzenia ***
*** Przygotowujemy krem straciatella. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i odkładamy do ostudzenia (ma pozostać płynna) ***
*** Śmietankę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem na 3/4 czyli na średnio sztywno. Do ostudzonej żelatyny dodajemy łyżkę ubitej śmietany i mieszamy. Całość wlewamy do śmietanki i szybko miksujemy na najwyższych obrotach miksera ***
*** Do śmietanki dodajemy posypkę czekoladową lub startą czekoladę, mieszamy ***
*** Krem straciatella nakładamy na herbatniki, wyrównujemy ***
*** Podłużne biszkopty krótko namaczamy kolejno w kawie cappuccino ***
*** Namoczone biszkopty układamy na kremie ***
*** Masę kajmakową przekładamy do miski i mieszamy, aby zrobiła się luźniejsza ***
*** Kajmak wykładamy na biszkopty, wyrównujemy ***
*** Przygotowujemy piankę cappuccino. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody i odkładamy do ostudzenia (ma pozostać płynna). Zimne mleko ubijamy ze Śnieżkami na sztywno ***
*** Do ubitej Śnieżki wsypujemy kawę cappuccino (w proszku) ***
*** Miksujemy do czasu, aż kawa całkowicie się rozpuści ***
*** Do ostudzonej żelatyny dodajemy łyżkę kremu cappuccino i mieszamy. Całość wlewamy do kremu i szybko miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Gotowy krem wykładamy na ciasto. Z wierzchu posypujemy przez sitko kakao ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin (a najlepiej zostawić w lodówce na całą noc) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ