Roladki mielone – gorgonzola z boczkiem
Składniki:
ok 600g mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny)
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
1 cebula
20 dkg boczku wędzonego
10 dkg sera gorgonzola
liść laurowy, ziele angielskie
pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
1,5 szklanki bulionu
mąka do obtoczenia zrazików i do zaciągnięcia sosu
olej lub smalec do smażenia
1 łyżka siekanej natki pietruszki
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Przygotowujemy farsz. Boczek drobno kroimy i podsmażamy na małej mocy palnika, gdy zacznie się wytapiać, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, mieszamy i podsmażamy razem. Odkładamy do przestudzenia ***
*** Przyprawione mięso dzielimy na około 6-8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy na płaski placek. Na mięsie układamy po około 2 łyżki farszu i paseczek sera pleśniowego ***
*** Mięso rolujemy z farszem i formujemy w dłoniach zgrabne roladki, a następnie obtaczamy je w mące ***
*** Obsmażamy mięso delikatnie obracając, tak aby roladki były rumiane z każdej strony ***
*** Całość zalewamy winem i zagotowujemy ***
*** Następnie mięso zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie raz obracamy delikatnie zraziki na drugą stronę ***
*** Po tym czasie sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody (około 1 łyżka mąki zmieszana z 1/3 szklanki wody), mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***
*** W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku i na końcu posypujemy siekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ