Roladki mielone – gorgonzola z boczkiem


Roladki mielone – gorgonzola z boczkiem

 

 

Składniki:

ok 600g mielonej wołowiny (zamiennie można użyć wieprzowiny)

1 jajko

3  łyżki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

1 cebula

20 dkg boczku wędzonego

10 dkg sera gorgonzola

liść laurowy, ziele angielskie

pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

1,5 szklanki bulionu

mąka do obtoczenia zrazików i do zaciągnięcia sosu

olej lub smalec do smażenia

1 łyżka siekanej natki pietruszki

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Przygotowujemy farsz. Boczek drobno kroimy i podsmażamy na małej mocy palnika, gdy zacznie się wytapiać, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę, mieszamy i podsmażamy razem. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Przyprawione mięso dzielimy na około 6-8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy na płaski placek. Na mięsie układamy po około 2 łyżki farszu i paseczek sera pleśniowego ***

*** Mięso rolujemy z farszem i formujemy w dłoniach zgrabne roladki, a następnie obtaczamy je w mące ***

*** Obsmażamy mięso delikatnie obracając, tak aby roladki były rumiane z każdej strony ***

*** Całość zalewamy winem i zagotowujemy ***

*** Następnie mięso zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 30 minut. W międzyczasie raz obracamy delikatnie zraziki na drugą stronę ***

*** Po tym czasie sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody (około 1 łyżka mąki zmieszana z 1/3 szklanki wody), mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***

*** W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku i na końcu posypujemy siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE