Fasolka po staropolsku, czyli Jaś na gęsto z miodem i czosnkiem


Fasolka po staropolsku, czyli Jaś na gęsto z miodem i czosnkiem

Rozgrzewająca i bardzo pożywna zupa, idealna na chłodne dni. Gdy ostatnio wpadł mi w oko przepis na to danie gdzieś w internecie, od razu przypomniała mi się fasolka na gęsto z dzieciństwa, z dużą ilością majeranku, czosnku i doprawiona miodową nutką, zazwyczaj jadło się ją ze świeżym pieczywem. Uwielbiam ją tak samo do dziś!

 

 

Składniki:

500g fasolki Jaś karłowy

3 większe ziemniaki

1 nieduża marchew

20 dkg chudego boczku wędzonego

2 wędzone kiełbasy

1 cebula

3-4 ząbki czosnku

1 łyżka miodu

ok 2,5 litra wody lub bulionu

Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

 

 

*** Fasolkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na około 12 godzin do napęcznienia ***

*** Po tym czasie fasolkę odcedzamy, zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy liść laurowy i po 2-3 kulki pieprzu oraz ziela angielskiego. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy przez około 40 minut ***

*** Po tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Warzywa dodajemy do zupy i dalej gotujemy na niedużym ogniu ***

*** Boczek kroimy na kawałki, a kiełbasę w plasterki ***

*** Na patelni podsmażamy boczek na małej mocy palnika, gdy się wytopi dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojony czosnek i wszystko smażymy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając ***

*** Całość przekładamy do garnka z zupą ***

*** Na patelni podsmażamy plasterki kiełbasy ***

*** Ładnie zrumienioną kiełbasę również dodajemy do fasolki ***

*** Całość gotujemy do miękkości warzyw, w razie potrzeby dolewamy więcej wody, ale potrawa ma zostać dość gęsta. Pod koniec gotowania, zupę doprawiamy do smaku miodem, solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką ***

*** Podajemy na gorąco ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE