Fasolka po staropolsku, czyli Jaś na gęsto z miodem i czosnkiem
Rozgrzewająca i bardzo pożywna zupa, idealna na chłodne dni. Gdy ostatnio wpadł mi w oko przepis na to danie gdzieś w internecie, od razu przypomniała mi się fasolka na gęsto z dzieciństwa, z dużą ilością majeranku, czosnku i doprawiona miodową nutką, zazwyczaj jadło się ją ze świeżym pieczywem. Uwielbiam ją tak samo do dziś!
Składniki:
500g fasolki Jaś karłowy
3 większe ziemniaki
1 nieduża marchew
20 dkg chudego boczku wędzonego
2 wędzone kiełbasy
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
ok 2,5 litra wody lub bulionu
Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
*** Fasolkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na około 12 godzin do napęcznienia ***
*** Po tym czasie fasolkę odcedzamy, zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy liść laurowy i po 2-3 kulki pieprzu oraz ziela angielskiego. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy przez około 40 minut ***
*** Po tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Warzywa dodajemy do zupy i dalej gotujemy na niedużym ogniu ***
*** Boczek kroimy na kawałki, a kiełbasę w plasterki ***
*** Na patelni podsmażamy boczek na małej mocy palnika, gdy się wytopi dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojony czosnek i wszystko smażymy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając ***
*** Całość przekładamy do garnka z zupą ***
*** Na patelni podsmażamy plasterki kiełbasy ***
*** Ładnie zrumienioną kiełbasę również dodajemy do fasolki ***
*** Całość gotujemy do miękkości warzyw, w razie potrzeby dolewamy więcej wody, ale potrawa ma zostać dość gęsta. Pod koniec gotowania, zupę doprawiamy do smaku miodem, solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką ***
*** Podajemy na gorąco ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ