Kieszonki schabowe z kapustą i pieczarkami


Kieszonki schabowe z kapustą i pieczarkami

Pyszne i łatwe w wykonaniu poduszeczki mięsne nadziane sprawdzonym połączeniem pieczarek i kiszonej kapusty. Palce lizać!

 

 

Składniki:

4 plastry schabu

20 dkg kiszonej kapusty

200g pieczarek

1 cebula

1 łyżka masła

sól, pieprz, liść laurowy

1 duże jajko

pół szklanki mąki pszennej

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

 

 

*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy całość do zrumienienia ***

*** Kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki pieprzu i gotujemy do miękkości, odcedzamy ***

*** Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą ***

*** Mięso przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem ***

*** Na jednej połowie rozbitego kotleta układamy porcję podsmażonych pieczarek z cebulką ***

*** Na pieczarkach układamy około 1-2 łyżki ugotowanej kapusty ***

*** Mięso składamy na pół, tak aby farsz był zamknięty w środku i tłuczkiem do mięsa zbijamy brzegi naszej kieszonki, aby nie otwierały się podczas smażenia ***

*** Tak przygotowane kieszonki obtaczamy w mące ***

*** Następnie obtaczamy z każdej strony w rozbełtanym jajku ***

*** A potem panierujemy mięso w bułce tartej ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso ***

*** Kieszonki smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na ładny złoty kolor. Ważne aby nie smażyć na zbyt dużym ogniu, ponieważ wtedy mięso szybko zrumieni się z zewnątrz, a będzie jeszcze niedosmażone w środku ***

*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE