Kieszonki schabowe z kapustą i pieczarkami
Pyszne i łatwe w wykonaniu poduszeczki mięsne nadziane sprawdzonym połączeniem pieczarek i kiszonej kapusty. Palce lizać!
Składniki:
4 plastry schabu
20 dkg kiszonej kapusty
200g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz, liść laurowy
1 duże jajko
pół szklanki mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy całość do zrumienienia ***
*** Kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki pieprzu i gotujemy do miękkości, odcedzamy ***
*** Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą ***
*** Mięso przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem ***
*** Na jednej połowie rozbitego kotleta układamy porcję podsmażonych pieczarek z cebulką ***
*** Na pieczarkach układamy około 1-2 łyżki ugotowanej kapusty ***
*** Mięso składamy na pół, tak aby farsz był zamknięty w środku i tłuczkiem do mięsa zbijamy brzegi naszej kieszonki, aby nie otwierały się podczas smażenia ***
*** Tak przygotowane kieszonki obtaczamy w mące ***
*** Następnie obtaczamy z każdej strony w rozbełtanym jajku ***
*** A potem panierujemy mięso w bułce tartej ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso ***
*** Kieszonki smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na ładny złoty kolor. Ważne aby nie smażyć na zbyt dużym ogniu, ponieważ wtedy mięso szybko zrumieni się z zewnątrz, a będzie jeszcze niedosmażone w środku ***
*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ