Pyzy zapiekane z burrito


Pyzy zapiekane z burrito

Ciekawe i przepyszne przekąski-zapiekanki, które świetnie wpasują się w niejedno przyjęcie.

 

 

Składniki:

1 opakowanie pyz drożdżowych

ok 20 dkg startego żółtego sera

  • Farsz:

350g mielonego mięsa wołowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

1 papryczka chilli

1/2 szklanki kukurydzy konserwowej

2 świeże pomidory lub pomidory z puszki

1/4 szklanki bulionu (lub wody)

1/2 puszki czerwonej fasoli

2 łyżki przecieru pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra

olej do smażenia

 

 

 

*** Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso ***

*** Całość smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***

*** Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (lub odsączone z zalewy pomidory z puszki), zalewamy bulionem, mieszamy i zagotowujemy. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut ***

*** Po tym czasie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz papryczkę chilli, mieszamy ***

*** Całość dusimy przez około 10 minut ***

*** Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki ***

*** Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Danie odkładamy do wystudzenia ***

*** Pyzy drożdżowe przecinamy na połówki ***

*** Połówki pyz lekko wydrążamy i układamy w żaroodpornych naczyniach lub na dużej blaszce ***

*** Pyzy wypełniamy farszem ***

*** Posypujemy tartym serem ***

*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200″C i zapiekamy przez 15-20 minut, aż ser się roztopi i zrumieni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE