Pyzy zapiekane z burrito
Ciekawe i przepyszne przekąski-zapiekanki, które świetnie wpasują się w niejedno przyjęcie.
Składniki:
1 opakowanie pyz drożdżowych
ok 20 dkg startego żółtego sera
- Farsz:
350g mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 papryczka chilli
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
2 świeże pomidory lub pomidory z puszki
1/4 szklanki bulionu (lub wody)
1/2 puszki czerwonej fasoli
2 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra
olej do smażenia
*** Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso ***
*** Całość smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***
*** Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (lub odsączone z zalewy pomidory z puszki), zalewamy bulionem, mieszamy i zagotowujemy. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut ***
*** Po tym czasie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz papryczkę chilli, mieszamy ***
*** Całość dusimy przez około 10 minut ***
*** Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki ***
*** Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Danie odkładamy do wystudzenia ***
*** Pyzy drożdżowe przecinamy na połówki ***
*** Połówki pyz lekko wydrążamy i układamy w żaroodpornych naczyniach lub na dużej blaszce ***
*** Pyzy wypełniamy farszem ***
*** Posypujemy tartym serem ***
*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200″C i zapiekamy przez 15-20 minut, aż ser się roztopi i zrumieni ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ