Karmelowa krówka
Wysokie, efektowne i bardzo smaczne ciasto warstwowe, z karmelem, kremem budyniowym, biszkoptem olejowym i piękną polewą. Świetne zarówno na święta, jak i ważne okazje. Wbrew pozorom ciasto wcale nie jest trudne w wykonaniu. Polecam zacząć pracę od przygotowania budyniu, gdyż musi on całkowicie wystygnąć zanim wykonamy krem. Następnie pieczemy prosty biszkopt, miksujemy krem i składamy ciasto.
Składniki:
- Biszkopt:
6 jajek
180g cukru
190g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120ml oleju
- Do nasączenia:
150 ml wody
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
- Krem:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
850ml mleka
180g cukru
300g masła w temperaturze pokojowej
- Dodatkowo:
ok 400g kakaowych herbatników
1 puszka kajmaku (masy krówkowej)
- Polewa:
200g czekolady gorzkiej lub deserowej
100 ml śmietanki
2 łyżki cukru pudru + ok 1 łyżka śmietanki
*** Przygotowujemy biszkopt. Do misy miksera wbijamy całe jajka, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania puszystej masy ***
*** Do masy jajecznej wlewamy olej i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***
*** Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie mieszamy (nie miksujemy) ***
*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36 x 26 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25 minut – do suchego patyczka ***
*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto układamy na blacie (na papierze do pieczenia) do góry dnem, aby wierzch był równy i zostawiamy do wystudzenia ***
*** Po wystudzeniu biszkopt przecinamy wzdłuż na dwa blaty ***
*** Przygotowujemy krem. Najpierw gotujemy budyń, do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy dwa budynie oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do gotującego się mleka (musi zacząć wrzeć), gotujemy cały czas mieszając do momentu, aż budyń zgęstnieje. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 1 minutę ***
*** Budyń przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą „na dotyk” (folia ma dotykać powierzchni budyniu, aby nie powstał kożuch). Odkładamy do całkowitego wystudzenia – budyń ma mieć temperaturę pokojową (nie może być ciepły bo krem nie wyjdzie) ***
*** Do misy miksera przekładamy miękkie masło i ucieramy przez około 2-3 minuty ***
*** Dodajemy w kilku partiach wystudzony budyń i za każdym razem miksujemy do połączenia składników ***
*** Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce i nasączamy wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny ***
*** Na cieście wykładamy połowę kremu budyniowego ***
*** Na kremie układamy warstwę herbatników ***
*** Na herbatnikach rozsmarowujemy równomiernie masę krówkową (kajmak) ***
*** Układamy drugą warstwę herbatników ***
*** Na herbatnikach wykładamy drugą część kremu budyniowego ***
*** Drugi blat ciasta nasączamy wodą z cukrem i cytryną ***
*** Nasączony biszkopt układamy na cieście. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania polewy ***
*** Przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia, odkładamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do uzyskania jednolitego kremu ***
*** W miseczce mieszamy cukier puder z niewielką ilością śmietanki, do uzyskania gęstego ale lejącego lukru ***
*** Kremem czekoladowym polewamy ciasto, wyrównujemy ***
*** Lukier przekładamy do woreczka, robimy małą dziurkę i wylewamy na ciasto tworząc paseczki ***
*** Za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki rozmazujemy paseczki tworząc wzorek ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby herbatniki zmiękły ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ