Karmelowa krówka


Karmelowa krówka

Wysokie, efektowne i bardzo smaczne ciasto warstwowe, z karmelem, kremem budyniowym, biszkoptem olejowym i piękną polewą. Świetne zarówno na święta, jak i ważne okazje. Wbrew pozorom ciasto wcale nie jest trudne w wykonaniu. Polecam zacząć pracę od przygotowania budyniu, gdyż musi on całkowicie wystygnąć zanim wykonamy krem. Następnie pieczemy prosty biszkopt, miksujemy krem i składamy ciasto.

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

6 jajek

180g cukru

190g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

120ml oleju

  • Do nasączenia:

150 ml wody

1 łyżka cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

  • Krem:

2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

850ml mleka

180g cukru

300g masła w temperaturze pokojowej

  • Dodatkowo:

ok 400g kakaowych herbatników

1 puszka kajmaku (masy krówkowej)

  • Polewa:

200g czekolady gorzkiej lub deserowej

100 ml śmietanki

2 łyżki cukru pudru + ok 1 łyżka śmietanki

 

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt. Do misy miksera wbijamy całe jajka, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania puszystej masy ***

*** Do masy jajecznej wlewamy olej i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie mieszamy (nie miksujemy) ***

*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36 x 26 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto układamy na blacie (na papierze do pieczenia) do góry dnem, aby wierzch był równy i zostawiamy do wystudzenia ***

*** Po wystudzeniu biszkopt przecinamy wzdłuż na dwa blaty ***

*** Przygotowujemy krem. Najpierw gotujemy budyń, do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy dwa budynie oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do gotującego się mleka (musi zacząć wrzeć), gotujemy cały czas mieszając do momentu, aż budyń zgęstnieje. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 1 minutę ***

*** Budyń przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą „na dotyk” (folia ma dotykać powierzchni budyniu, aby nie powstał kożuch). Odkładamy do całkowitego wystudzenia – budyń ma mieć temperaturę pokojową (nie może być ciepły bo krem nie wyjdzie) ***

*** Do misy miksera przekładamy miękkie masło i ucieramy przez około 2-3 minuty ***

*** Dodajemy w kilku partiach wystudzony budyń i za każdym razem miksujemy do połączenia składników ***

*** Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce i nasączamy wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny ***

*** Na cieście wykładamy połowę kremu budyniowego ***

*** Na kremie układamy warstwę herbatników ***

*** Na herbatnikach rozsmarowujemy równomiernie masę krówkową (kajmak) ***

*** Układamy drugą warstwę herbatników ***

*** Na herbatnikach wykładamy drugą część kremu budyniowego ***

*** Drugi blat ciasta nasączamy wodą z cukrem i cytryną ***

*** Nasączony biszkopt układamy na cieście. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania polewy ***

*** Przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia, odkładamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do uzyskania jednolitego kremu ***

*** W miseczce mieszamy cukier puder z niewielką ilością śmietanki, do uzyskania gęstego ale lejącego lukru ***

*** Kremem czekoladowym polewamy ciasto, wyrównujemy ***

*** Lukier przekładamy do woreczka, robimy małą dziurkę i wylewamy na ciasto tworząc paseczki ***

*** Za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki rozmazujemy paseczki tworząc wzorek ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby herbatniki zmiękły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE