Koperty schabowe z serem i pieczarkami


Koperty schabowe z serem i pieczarkami

Świetny pomysł na to, by podać schabowego w wyjątkowy i mega pyszny sposób. Przepis jest łatwy, a kotlety robi się naprawdę szybko. Polecam!

 

 

Składniki:

4 plastry schabu

200g pieczarek

1 łyżka masła 

4 małe plasterki żółtego sera (u mnie ser gouda)

sól, pieprz

1 duże jajko

pół szklanki mąki pszennej

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

 

 

*** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na rumiano na maśle. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem   ***

*** Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą ***

*** Mięso przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem ***

*** Na jednej połowie rozbitego kotleta układamy 1-2 łyżki podsmażonych pieczarek ***

*** Na pieczarkach układamy plasterek żółtego sera ***

*** Mięso składamy na pół, tak aby farsz był zamknięty w środku i tłuczkiem do mięsa zbijamy brzegi naszej kieszonki, aby nie otwierały się podczas smażenia ***

*** Tak przygotowane kieszonki obtaczamy w mące ***

*** Następnie obtaczamy z każdej strony w rozbełtanym jajku ***

*** A potem panierujemy mięso w bułce tartej ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso ***

*** Kieszonki smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na ładny złoty kolor. Ważne aby nie smażyć na zbyt dużym ogniu, ponieważ wtedy mięso szybko zrumieni się z zewnątrz, a będzie jeszcze niedosmażone w środku ***

*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE