Koperty schabowe z serem i pieczarkami
Świetny pomysł na to, by podać schabowego w wyjątkowy i mega pyszny sposób. Przepis jest łatwy, a kotlety robi się naprawdę szybko. Polecam!
Składniki:
4 plastry schabu
200g pieczarek
4 małe plasterki żółtego sera (u mnie ser gouda)
sól, pieprz
1 duże jajko
pół szklanki mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
*** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na rumiano na maśle. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą ***
*** Mięso przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem ***
*** Na jednej połowie rozbitego kotleta układamy 1-2 łyżki podsmażonych pieczarek ***
*** Na pieczarkach układamy plasterek żółtego sera ***
*** Mięso składamy na pół, tak aby farsz był zamknięty w środku i tłuczkiem do mięsa zbijamy brzegi naszej kieszonki, aby nie otwierały się podczas smażenia ***
*** Tak przygotowane kieszonki obtaczamy w mące ***
*** Następnie obtaczamy z każdej strony w rozbełtanym jajku ***
*** A potem panierujemy mięso w bułce tartej ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso ***
*** Kieszonki smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na ładny złoty kolor. Ważne aby nie smażyć na zbyt dużym ogniu, ponieważ wtedy mięso szybko zrumieni się z zewnątrz, a będzie jeszcze niedosmażone w środku ***
*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ