Kotlety z udek w panierce jogurtowej
Soczyste mięsko z udek kurczaka w pysznej, chrupiącej panierce. Polecam!
Składniki:
4 udka kurczaka (lub gotowe filety z udek – bez skóry i kości)
100g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie złocista)
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
*** Udka z kurczaka filetujemy, wycinamy skórę i kości. Najlepiej kupić gotowe filety z udek ***
*** Mięso układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i dość cienko rozbijamy ***
*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i przyprawę do kurczaka ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na około jedną godzinę ***
*** Po tym czasie kotleciki wyjmujemy kolejno widelcem i przekładamy do miski z bułką tartą ***
*** Mięso obtaczamy dokładnie z dwóch stron w bułce tartej ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety po około 5-6 minut z każdej strony ***
*** Po zdjęciu z patelni kotlety układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ