Kotlety z udek w panierce jogurtowej


Kotlety z udek w panierce jogurtowej

Soczyste mięsko z udek kurczaka w pysznej, chrupiącej panierce. Polecam!

 

 

Składniki:

4 udka kurczaka (lub gotowe filety z udek – bez skóry i kości)

100g gęstego jogurtu naturalnego

1 jajko 

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie złocista)

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

 

 

*** Udka z kurczaka filetujemy, wycinamy skórę i kości. Najlepiej kupić gotowe filety z udek ***

*** Mięso układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i dość cienko rozbijamy ***

*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i przyprawę do kurczaka ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na około jedną godzinę ***

*** Po tym czasie kotleciki wyjmujemy kolejno widelcem i przekładamy do miski z bułką tartą  ***

*** Mięso obtaczamy dokładnie z dwóch stron w bułce tartej ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety po około 5-6 minut z każdej strony ***

*** Po zdjęciu z patelni kotlety układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE